Τζαμί... hi tech!

Σε… μίνι “συνάντηση κορυφής” αναμένεται να μετατραπούν τα σημερινά, πανηγυρικά εγκαίνια του μεγαλύτερου τζαμιού της Ευρώπης, στην Μόσχα, αφού στην τελετή πρόκειται να παραστούν ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Πρόεδρος του Καζακστάν, Ναζαρμπάγιεφ καιο Παλαιστίνιος ηγέτης, Μαχμούτ Αμπάς.

Φυσικά θα παρευρεθεί και ο επικεφαλής του συμβουλίου των μουφτήδων της Ρωσίας, Ραβίλ Γκαϊνουντίν, καθώς και πολλοί εκπρόσωποι αραβικών και μουσουλμανικών κρατών.

Σύμφωνα με το Russia Today δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα παρευρεθεί ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν.

τζαμί2

Οι αναστηλωτικές και σωστικές εργασίες του ναού, που κατασκευάστηκε το 1904, κράτησαν δέκα χρόνια και είχαν σαν αποτέλεσμα να αυξηθεί το μέγεθός του κατά 20 φορές, φτάνοντας ένα εμβαδόν της τάξης των 19.000 τ.μ., που επιτρέπει τη συγκέντρωση τουλάχιστον 10.000 πιστών.

Το τζαμί, ύψους 46 μέτρων και διαμέτρου 27 μέτρων, έχει έξι ορόφους, πολλά ασανσέρ καθώς και όλες τις προσβάσεις για άτομα με ειδικές ανάγκες.

Διαθέτει επίσης γιγαντοοθόνες σε διάφορες αίθουσές του για να γίνεται δυνατή η παρακολούθηση των τεκταινομένων στην κύρια αίθουσα.

Ουσιαστικά, θα πρόκειται για μουσουλμανικό πνευματικό κέντρο, αφού διαθέτει επίσης αίθουσες συνεδρίων, βιβλιοθήκη, μουσείο, αίθουσα εκθέσεων, κέντρο Τύπου, ξενώνες, ενώ προγραμματίζεται η στέγαση και Ισλαμικού Ινστιτούτου.