Πλήρη διαφάνεια και εξηγήσεις γρήγορα ζήτησε η Α.Μέρκελ από την Volkswagen

Πλήρη διαφάνεια και εξηγήσεις γρήγορα ζήτησε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ από την Volkswagen, καθώς η αυτοκινητοβιομηχανία παραδέχθηκε πως έλεγε ψέματα για το επίπεδο των εκπομπών ρύπων ορισμένων από τα αυτοκίνητά της. «Με δεδομένη τη δύσκολη κατάσταση, το θέμα είναι τώρα να επιδειχθεί πλήρης διαφάνεια, να ξεκαθαρίσει ολόκληρη η υπόθεση», δήλωσε η Μέρκελ σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο.

Η Καγκελάριος υπογράμμισε πως ο Γερμανός Υπουργός Μεταφορών Αλεξάντερ Ντόμπριντ βρίσκεται «σε στενή επαφή» με τον όμιλο του Βόλφσμπουργκ (βόρεια Γερμανία), που ήταν μέχρι τώρα ένα καύχημα της γερμανικής βιομηχανίας.

Σε «αναμμένα κάρβουνα» τα αφεντικά της VW

Χιονοστιβάδα εξελίξεων φαίνεται πως προκαλούν οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των ρύπων στην VW. Όπως σημειώνει η DW, αυτές τις μέρες στα διευθυντικά γραφεία της γερμανικού κολοσσού στο Βόλφσμπουργκ επικρατεί εμπόλεμο κλίμα. Η μία σύσκεψη διαδέχεται την άλλη στην προσπάθεια των ιθυνόντων μιας από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες του κόσμου να αντιληφθούν πως διέφυγε ένα τέτοιο σκάνδαλο παραποίησης των τιμών ρύπων σε δοκιμαστικά τεστ σε πετρελαιοκίνητα της εταιρείας που κυκλοφορούν στις ΗΠΑ. Ή μήπως ήταν εν γνώσει της διοίκησης; Κι αν ναι, γιατί δεν παρενέβη εγκαίρως;

Σύμφωνα με τη Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, η αμερικανική Υπηρεσία Περιβάλλοντος ΕΡΑ, που έδωσε την περασμένη Παρασκευή στη δημοσιότητα τη σχετική έκθεση για παραποίηση των πραγματικών τιμών καυσαερίων, επισημαίνει ότι η VW γνώριζε ήδη από το Μάιο του 2014 για τις παράνομες μεθόδους. Είχαν αποκαλυφθεί τότε έπειτα από έρευνες που έκανε το Πανεπιστήμιο West Virginia. Απόρροια αυτού ήταν η VW να ανακαλέσει πετρελαιοκίνητα μοντέλα για τεχνικό έλεγχο. Ακολούθησε και νέα έρευνα της ΕΡΑ, η οποία απέδειξε ότι το πρόβλημα με τις παραποιήσεις δεν είχε εξαλειφθεί. Ως εκ τούτου παρατηρητές θεωρούν αυταπόδεικτο ότι ο επικεφαλής της VW Μάρτιν Βίντερκορν γνώριζε ήδη από τότε για τις χειραγωγήσεις στις τιμές των καυσαερίων. Συνεπώς ήταν αναμενόμενο η αμερικανική Υπηρεσία να επανέλθει, αυτή τη φορά δημόσια.

Στη VW ο Βίντερκορν έχει τη φήμη ενός ανώτατου στελέχους που ενδιαφέρεται να μαθαίνει και για τεχνικά ζητήματα στη λεπτομέρειά τους. Εάν όντως γνώριζε και σε τι βαθμό, δεν υπάρχει καμιά επίσημη πληροφόρηση από την ίδια την αυτοκινητοβιομηχανία. Η ζημιά που συμπαρασύρει και ολόκληρη τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία είναι τόσο μεγάλη που η γερμανική κυβέρνηση σε ασυνήθιστα αυστηρό τόνο κάλεσε τη VW να εξετάσει εάν υπάρχουν «επιβαρυντικές πληροφορίες» για παραποιημένες τιμές ρύπων και στη Γερμανία. Η Ευρωπαϊκή Λέσχη Αυτοκινήτου (ECA) υπονόησε ότι μπορεί αυτό να συμβαίνει και ευρύτερα. «Είναι πολύ πιθανό», είπε εκπρόσωπός της, «οι κατασκευαστές να έχουν χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο λογισμικό για να παραποιήσουν τις πραγματικές τιμές καυσαερίων και στη Γερμανία».

Σημασία έχει ότι αύριο συνέρχεται εκτάκτως το εποπτικό συμβούλιο της VW, πριν την προγραμματισμένη συνάντηση της Παρασκευής, όπου θα τεθεί το ζωτικής σημασίας ερώτημα εάν γνώριζε ο Βίντερκορν τις ατασθαλίες, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την αμερικανική αγορά. Υπάρχει και το ενδεχόμενο οι πληροφορίες να μην έφτασαν σε αυτόν γιατί γνώριζαν ότι θα αντιδρούσε με σκληρότητα. Το συμβόλαιο του Βίντερκορν παρατάθηκε πρόσφατα μέχρι το 2018, αλλά ο τοπικός Πρωθυπουργός της Κάτω Σαξονίας και ο επικεφαλής του συμβουλίου εργαζομένων ζητούν να υπάρξουν συνέπειες.

Πανάκριβα θα κοστίσει το «μαγείρεμα»…

Το σκάνδαλο με το «μαγείρεμα» των ρύπων των αυτοκινήτων της μπορεί να φέρει τη Volkswagen αντιμέτωπη με πρόστιμα 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου έγιναν οι πρώτες αποκαλύψεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Wall Street Journal» που μεταδίδει ο «ΣΚΑΪ», το Υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών έχει αρχίσει δική του έρευνα για την απάτη στους περιβαλλοντικούς ελέγχους.

Κλήση σε εκπροσώπους της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας για να συζητήσουν για τους ρύπους που εκπέμπουν τα ντιζελοκίνητα οχήματά της έστειλε η κυβέρνηση της Νοτίου Κορέας, στον απόηχο της αποκάλυψης ότι η εταιρεία χειραγωγούσε τα αποτελέσματα ελέγχων για ρύπους στις Ηνωμένες Πολιτείες, χρησιμοποιώντας αλγόριθμους που μείωναν τις εκπομπές μόνο κατά τη διάρκεια τεστ, με στόχο να εξαπατηθούν οι ρυθμιστικές Αρχές.

«Καλέσαμε εκπροσώπους και μηχανικούς της Volkswagen για μια συνάντηση το απόγευμα της Τετάρτης», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υποδιευθυντής του υπουργείου Περιβάλλοντος, Παρκ Παν-Κούι.

Την ίδια στιγμή, το πρακτορείο Reuters μεταδίδει πως οι Σεούλ αρχίζει έρευνα πάνω σε τρία ντιζελοκίνητα μοντέλα της Volkswagen που έχουν παραχθεί μεταξύ 2014 και 2015. Το σκάνδαλο μπορεί να φέρει τη Volkswagen αντιμέτωπη με πρόστιμα 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου έχουν ήδη ανακληθεί 482.000 οχήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, της «Wall Street Journal», το Υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών έχει αρχίσει δική του έρευνα για την απάτη στους περιβαλλοντικούς ελέγχους, ανοίγοντας το δρόμο για μια πιθανή δικαστική διαμάχη που θα αυξήσει περαιτέρω το κόστος για τη γερμανική εταιρεία.

Το σκάνδαλο έπληξε βαρύτατα τη μετοχή της VW την Δευτέρα, με την πτώση να φτάνει το 20%, διαγράφοντας δισεκατομμύρια ευρώ από την χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας.

Την υπόθεση έχει λάβει υπόψη της και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ωστόσο διευκρίνισε τη Δευτέρα ότι είναι πρόωρο να αρχίσει δική της έρευνα, με δεδομένα τα διαθέσιμα στοιχεία.

Η Volkswagen παραδέχθηκε ότι εφάρμοζε λογισμικό στα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα για την αμερικανική αγορά, το οποίο λειτουργούσε μόνο όταν τα αυτοκίνητα περνούσαν από επίσημους ελέγχους για εκπομπές ρύπων, όπως δήλωσε την Παρασκευή η αμερικανική Αρχή Προστασίας του Περιβάλλοντος (Environmental Protection Agency, EPA). Κατά τη διάρκεια της κανονικής οδήγησης, τα αυτοκίνητα με το λογισμικό μολύνουν 10 έως 40 φορές περισσότερο από τα επιτρεπόμενα όρια, σύμφωνα με υπολογισμούς της EPA.

H διαφορά αυτή διαπιστώθηκε όταν το Διεθνές Συμβούλιο για Καθαρές Μεταφορές ζήτησε να γίνουν έλεγχοι σε πραγματικές συνθήκες οδήγησης των πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων, μεταξύ των οποίων των Jetta και Passat, και κατόπιν έκανε τη σύγκριση με τους εργαστηριακούς ελέγχους. Η VW βασιζόταν πολύ στα καθαρά και με μεγάλη ισχύ πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα για την αύξηση των πωλήσεων της στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα, πάντα, με το Bloomberg, η VW έχει αναστείλει ήδη μέχρι νεωτέρας τις πωλήσεις των μοντέλων της, που βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» των αμερικανικών ελεγκτικών αρχών.

1