PigGate

Η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο.

Στην περίπτωση όμως του Λόρδου Ashcroft -η περιουσία του οποίου τον τοποθετεί στην 75η θέση στη λίστα των πλουσιότερων κατοίκων της Βρετανίας- η εκδίκηση έχει επίσης γαργαλιστικό, εξευτελιστικό χαρακτήρα. Αντικείμενο του μένους του εν λόγω κυρίου δεν είναι άλλος από τον Βρετανό πρωθυπουργό David Cameron, καθώς ο τελευταίος εμφανίζεται να αθέτησε την υπόσχεσή του να τον διορίσει σε μια “σοβαρή” κυβερνητική θέση μετά τις εκλογές του 2010, παρά το γεγονός ότι ο Λόρδος είχε δωρίσει στο Συντηρητικό κόμμα ένα ποσό ύψους οκτώ εκατ. στερλινών.

Ο Λόρδος Ashcroft έγραψε λοιπόν ένα βιβλίο, ονόματι Call Me Dave, εν είδη μη εγκεκριμένης βιογραφίας, με σκοπό να αποκαλύψει ντροπιαστικές λεπτομέρειες για τη ζωή του Βρετανού πρωθυπουργού. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τον συγγραφέα, ο David Cameron είχε στα νιάτα του συμμετάσχει, παρέα με ένα νεκρό γουρούνι, σε ένα παράξενο τελετουργικό σεξουαλικού χαρακτήρα, στο πλαίσιο μύησής του -του Dave όχι του χοίρου- σε λέσχη του πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Άλλη μια χαριτωμένη, φημολογούμενη χειρονομία της λέσχης αυτής κατά τη μύηση των μελών της ήταν το να κάψουν χαρτονόμισμα 50 λιρών μπροστά σε έναν ζητιάνο.

Στο βιβλίο υπάρχουν και κάποιες πιο σοβαρές κατηγορίες, όπως ότι ο Cameron ήξερε για τις φορολογικές διευθετήσεις του Λόρδου Ashcroft, αλλά για κάποιο λόγο τη φαντασία της Βρετανικής κοινής γνώμης μονοπωλεί το περιστατικό με το γουρουνάκι (έβγαλαν μάλιστα παρατσούκλι στον πρωθυπουργό τους, το εύστοχο Hameron, από το χοιρινό ζαμπόν).

Το Twitter όπως ήταν αναμενόμενο έχει πάρει φωτιά, με αγαπημένο μου σχόλιο αυτό του αρχηγού των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Tim Farron: “I’ve never been more pleased to be a vegetarian”.