Χιλιάδες παιδιά εγκαταλείπουν Μεξικό και Κεντρική Αμερική

Με φρενήρεις ρυθμούς αυξάνεται ο αριθμός των παιδιών που εγκαταλείπουν το Μεξικό και την Κεντρική Αμερική και καταφτάνουν στα νοτιοδυτικά σύνορα των ΗΠΑ, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης. Μόλις τον περασμένο μήνα, αναφέρουν οι αρχές, συνελήφθησαν 4.632 παιδιά.

Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου μίλησε για “αναπάντεχη άνοδο” του αριθμού των παράτυπων μεταναστών, και εξήγησε πως τον Αύγουστο ο αριθμός αυτών συνήθως μειώνεται εξαιτίας της αλλαγής του καιρού, πρόσθεσε όμως πως σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση των ΗΠΑ λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη το θέμα. “Θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να περιορίσουμε αυτό το κύμα, αλλά επίσης να μηνύσουμε ξεκάθαρα στους ανθρώπους στην Κεντρική Αμερική που ίσως σκέφτονται να προσπαθήσουν να βοηθήσουν το παιδί τους να εισέλθει στις Ηνωμένες Πολιτείες, να τους παροτρύνουμε να μην υποβάλλουν τα παιδιά τους σε ένα τέτοιο επικίνδυνο ταξίδι” δήλωσε μεταξύ άλλων ο Τζος Έρνεστ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι 140.000 ασυνόδευτοι ανήλικοι μετανάστες χωρίς έγγραφα επιχείρησαν να περάσουν στις ΗΠΑ από τα νότια σύνορα της χώρας το 2014, ενώ το Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει εκτιμήσει πως ο αριθμός ασυνόδευτων παιδιών και οικογενειών που περνούν τα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό το 2015 θα είναι το δεύτερος μεγαλύτερος καταγεγραμμένος ιστορικά.