Ενέκρινε το Ισραήλ την χρήση πυρών εναντίον των Παλαιστίνιων που πετροβολούν

Την χρήση αληθινών πυρών από ισραηλινούς στρατιώτες εναντίον νεαρών παλαιστίνιων διαδηλωτών που πετροβολούν ενέκρινε ο Υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ Yehuda Weinstein ύστερα από εβδομάδες διαβουλεύσεων για την αντιμετώπιση των συγκρούσεων στο Όρος του Ναού (Χαράμ αλ-Σαρίφ στα αραβικά).

Οι διαδηλώσεις προκλήθηκαν μετά την κατάληψη της περιοχής του ιερού τζαμιού al-Aqsa στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ από Ισραηλινούς στρατιώτες. Ο Ισραηλινός υπουργός Δικαιοσύνης αποδέχθηκε την πρόταση του Πρωθυπουργού Νετανιάχου να επιτραπεί η χρήση πυρών από ελεύθερους σκοπευτές –«αν αυτό απαιτείται»- για να σταματήσουν οι ταραχές στο Όρος του Ναού, όπως σημειώνει η εφημερίδα Jerusalem Post.

«Πρόκειται για εξαιρετικά επικίνδυνη απόφαση, μια και οι διαδηλωτές που πετροβολούν είναι νεαροί Παλαιστίνιοι ηλικίας 15-16 χρόνων», υποστηρίζει ο αμερικανο-παλαιστίνιος δημοσιογράφος Ramzy Baroud στο RT.com. Σύμφωνα με τις ίδιες δημοσιογραφικές πληροφορίες, στην υπουργική απόφαση περιλαμβάνεται και η αύξηση της ποινής φυλάκισης όποιου συλλαμβάνεται να πετά πέτρες εναντίον στρατιωτών, σε 4-5 χρόνια φυλάκιση και 10 χρόνια για εκείνους που συλλαμβάνονται να περούν βόμβες βενζίνης (σ.σ. μολότοφ). Όσον αφορά τις οικογένειες των νεαρών που συλλαμβάνονται με τις ως άνω κατηγορίες, θα υποχρεώνονται να πληρώνουν πρόστιμο 100.000 σεκέλ ($26.000).

Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός δήλωσε στην εφημερίδα «Times of Israel» ότι «αποφασίσαμε να αλλάξουμε την πολιτική και να κηρύξουμε τον πόλεμο εναντίον των νεαρών Παλαιστίνιων που πετούν πέτρες, βόμβες από μποτίλιες και φωτοβολίδες εναντίον των στρατιωτών –μια απλή αλλαγή».

Το Όρος του Ναού, θεωρείται από τις πλέον σημαντικές θρησκευτικές περιοχές στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ, και είχε καταληφθεί από τους Ισραηλινούς από την Ιορδανία, στον πόλεμο του 1967. Η Ιορδανία είχε επιτρέψει «ειδικό καθεστώς» για το Όρος του Ναού, για θρησκευτικούς λόγους, αλλά το Ισραήλ έχει αναθέσει την ευθύνη της περιοχής στον στρατό «για λόγους ασφαλείας».