Πραξικόπημα στην Μπουργκίνα Φάσο

Τον μεταβατικό Πρόεδρο της Μπουργκίνα Φάσο και τα μέλη της κυβέρνησης συνέλαβε ο στρατός της χώρας, ανακοινώνοντας πως αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της χώρας λίγες εβδομάδες πριν τις προγραμματισμένες εκλογές.

Έντονα καταδικάζει το πραξικόπημα η Γαλλία.

Όπως αναφέρει το tovima.gr, μέλη της προεδρικής φρουράς έθεσαν υπό κράτηση το μεταβατικό πρόεδρο και μέλη της κυβέρνησης το πρωί της Πέμπτης.

Στη συνέχεια, και ενώ στρατιωτικές δυνάμεις είχαν ανοίξει πυρ στον αέρα στην πρωτεύουσα για να διαλύσουν το συγκεντρωμένο πλήθος, ο Αντισυνταγματάρχης Μαμαντού Μπαμπά ανέγνωσε στον τηλεοπτικό φακό στρατιωτικό ανακοινωθέν επιβεβαίωνε ότι τη διακυβέρνηση πλέον έχει αναλάβει ο στρατός.

Κάλπες θα στήνονταν στις 11 Οκτωβρίου. Ο αντισυνταγματάρχης επέκρινε τον εκλογικό νόμο, ο οποίος αποκλείει τη συμμετοχή υποψηφίων του πρώην Προέδρου – ο οποίος είχε πυροδοτήσει προ μηνών πολιτικό χάος, επιδιώκοντας να παρατείνει τη θητεία του.

Ο Αντισυνταγματάρχης ανέφερε στο ανακοινωθέν πως θα ξεκινήσει «μία συνεπής και δίκαιη διαδικασία που θα οδηγήσει σε εκλογές που θα τους συμπεριλαμβάνουν όλους».

Πρώτη ξένη πρωτεύουσα που αντέδρασε ήταν το Παρίσι, καταδικάζοντας το πραξικόπημα.

Στη συνέχεια, ο ΓΓ του ΟΗΕ δήλωσε «εξοργισμένος» από την είδηση της σύλληψης του Προέδρου και του Πρωθυπουργού, καλώντας σε «άμεση απελευθέρωσή τους».

Και οι ΗΠΑ ανέφεραν πως «καταδικάζουν απερίφραστα κάθε απόπειρα κατάληψης της εξουσίας με εξωσυνταγματικά μέσα και επίλυση πολιτικών διαφορών με τη βία», καλώντας επίσης σε άμεση απελευθέρωση του προέδρου των μελών της κυβέρνησης.