«Καμπανάκι» ΟΗΕ προς ΕΕ για πρόσφυγες: Μην τους αφήνετε να πεθαίνουν - Φτιάξτε νόμιμες οδούς εισόδου

Ανησυχία εκφράζει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα για τον αυξανόμενο αριθμό θυμάτων στο Αιγαίο με τις συνεχιζόμενες τραγωδίες προσφύγων που προσπαθούν να περάσουν με πλοιάρια από την Τουρκία για να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον στη Δύση. Απευθύνει μάλιστα έκκληση στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ανοίξουν νόμιμες εναλλακτικές οδούς ώστε να μη χαθεί άλλη ζωή στον δρόμο της προσφυγιάς.
Η Ύπατη Αρμοστεία σε σχετική ανακοίνωσή της, όπως σημειώνει tovima.gr, δηλώνει συγκλονισμένη από τις αλλεπάλληλες τραγωδίες τις τελευταίες μέρες στο Αιγαίο, όπου υπερφορτωμένα πλοιάρια με πρόσφυγες βυθίστηκαν εν μέσω θαλασσοταραχής. Τριάντα τέσσερα άτομα (τέσσερα βρέφη, 11 παιδιά, 10 γυναίκες και εννέα άνδρες) έχασαν τη ζωή τους τις πρωινές ώρες της περασμένης Κυριακής, 13 Σεπτεμβρίου, στα ανοιχτά του Φαρμακονησίου. Τέσσερα ακόμη παιδιά αγνοούνται από το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου σε ναυάγιο ανοιχτά της Σάμου. Μια νέα τραγωδία σημειώθηκε σήμερα, Τρίτη, με τουλάχιστον 22 νεκρούς και αγνοούμενους όταν ένα πλοίο βυθίστηκε κοντά στις ακτές της Τουρκίας, ενώ κατευθυνόταν προς την Κω.
Τα θύματα, όπως επισημαίνεται, ήταν άτομα που είχαν διαφύγει τον πόλεμο ή τις διώξεις από χώρες όπως η Συρία και το Ιράκ, και κατευθύνονταν στην Ευρώπη σε μια απέλπιδα προσπάθεια να βρουν ασφάλεια και προστασία.
Η Ύπατη Αρμοστεία καλεί, για μία ακόμη φορά, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα θεσμικά της όργανα να δημιουργήσουν νόμιμες εναλλακτικές οδούς, ώστε να μη χρειάζεται απελπισμένοι πρόσφυγες να καταφεύγουν στα επικίνδυνα περάσματα αναζητώντας ένα ασφαλές καταφύγιο. Τέτοιες νόμιμες εναλλακτικές οδοί περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη μετεγκατάσταση από τις γειτονικές με τη Συρία χώρες, που σήμερα φιλοξενούν 4 εκατομμύρια πρόσφυγες, προγράμματα χορήγησης άδειας εισόδου για ανθρωπιστικούς λόγους, ευέλικτες πολιτικές χορήγησης θεωρήσεων εισόδου για λόγους σπουδών ή εργασίας, και διευρυμένα προγράμματα οικογενειακής επανένωσης.
Το προσωπικό της Ύπατης Αρμοστείας, καταλήγει η ανακοίνωση, βρίσκεται στο πλάι των επιζώντων και των συγγενών των θυμάτων, παρέχοντας επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια και στήριξη. Σε συνεργασία με άλλους φορείς, όπως το Κρατικό Θεραπευτήριο Λέρου, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ), το Δίκτυο Αλληλεγγύης Λέρου, η ΜΕΤΑδραση και εθελοντές από χώρες της Ευρώπης, και σε συντονισμό με τις Αρχές, καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες των ανθρώπων σε προσωρινή στέγαση, σίτιση, ένδυση, ιατρική περίθαλψη, ψυχολογική στήριξη και δυνατότητα επικοινωνίας με τους συγγενείς τους στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, πάνω από 80.000 άτομα έχουν διασωθεί από το Λιμενικό Σώμα στη διάρκεια του τρέχοντος έτους.