Οταν οι "ειρηνοποιοί" προκύπτουν κοινοί βιαστές...

Στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας η γαλλική δικαιοσύνη ξεκίνησε έρευνα εναντίον ενός ακόμη Γάλλου στρατιώτη που συμμετείχε στην ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Ο στρατιώτης, όπως και 14 ακόμη Γάλλοι κυανόκρανοι που κατηγορούνται για κακοποίηση ανηλίκων, βρίσκεται αντιμέτωπος με την κατηγορία του βιασμού νεαρής γυναίκας το 2014.

Όπως επισημαίνει ο Τόμας Ουάις, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του City University της Νέας Υόρκης, τέτοια κρούσματα υπήρξαν επανειλημμένα στο παρελθόν. Ο ειδικός αναλυτής για θέματα που αφορούν τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσε στην DW ότι κυανόκρανοι στρατιώτες που συμμετέχουν σε ειρηνευτικές αποστολές έχουν ζητήσει σεξ με αντάλλαγμα ψωμί και φάρμακα ή υπό την απειλή της βίας.

Σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη 16 ειρηνευτικές αποστολές του ΟΗΕ με συμμετοχή 100.000 και πλέον στρατιωτών και αστυνομικών, περισσότερων από ποτέ άλλοτε. Το πρόβλημα είναι ότι ο ΟΗΕ δεν έχει μεγάλο περιθώριο επιλογής των ατόμων που στελεχώνουν τις αποστολές. Όπως επισήμανε ο Τόμας Ουάις, «τα Ηνωμένα Έθνη αναγκάζονται στην πράξη να δανείζονται στρατεύματα. Αναζητούν πάντα στρατιώτες που να γίνονται δεκτοί από τις χώρες στις οποίες θα επιστρατευθούν. Όταν κάποιος προσφέρει στρατεύματα είναι σχεδόν αδύνατο για τον ΟΗΕ να αρνηθεί».

Ο Μπαν Κι Μουν αποφάσισε πάντως στις 12 Αυγούστου να παύσει από τα καθήκοντά του τον Σενεγαλέζο στρατηγό Μπαμπακάρ Γκαγέ, επικεφαλής της ειρηνευτικής αποστολής MINUSCA στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Ο ΟΗΕ δημοσιοποίησε τον περασμένο Μάιο τα τελευταία στοιχεία που αφορούν τις καταγγελίες για κακοποίηση. Σύμφωνα με αυτά, από το 2008 έως το 2014 υπήρξαν 512 περιπτώσεις κατά τις οποίες κυανόκρανοι στρατιώτες κατηγορήθηκαν για τέτοιες πράξεις. Και αυτές είναι δυστυχώς μόνο οι περιπτώσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Πηγή: ΣΚΑΪ