Λαβρόφ: Η Ρωσία μεταφέρει στη Συρία στρατιωτικό εξοπλισμό και ανθρωπιστική βοήθεια

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ παραδέχθηκε ότι τα ρωσικά αεροπλάνα με προορισμό τη Συρία, την είσοδο των οποίων στον εναέριο χώρο της απαγόρευσε η Βουλγαρία, μεταφέρουν τόσο στρατιωτικό εξοπλισμό όσο και ανθρωπιστική βοήθεια.

«Τα αεροπλάνα που στέλνει η Ρωσία στη Συρία μεταφέρουν στρατιωτικό εξοπλισμό σύμφωνα με τα υπάρχοντα συμβόλαια και ανθρωπιστική βοήθεια», δήλωσε ο κ. Λαβρόφ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Μόσχα, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει εάν η στρατιωτική και η ανθρωπιστική βοήθεια μεταφέρονται με τις ίδιες ή με χωριστές πτήσεις.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας είπε ακόμη ότι η Ρωσία δεν έχει λάβει «επιπλέον μέτρα» προκειμένου να ενισχύσει τη στρατιωτική παρουσία της στη Συρία, σύμφωνα με τα όσα  «Ρώσοι στρατιωτικοί ειδικοί εργάζονται στη Συρία, βοηθούν τον συριακό στρατό να μάθει να χρησιμοποιεί τα όπλα μας. Η Ρωσία δεν λαμβάνει αυτή τη στιγμή κανένα επιπλέον μέτρο ενίσχυσης της παρουσίας της», είπε ο κ. Λαβρόφ.

Νωρίτερα, το Κρεμλίνο είχε αρνηθεί να σχολιάσει δηλώσεις που έκαναν στο πρακτορείο Reuters δύο αξιωματούχοι των ΗΠΑ στον Λίβανο, σύμφωνα με τους οποίους ρωσικές δυνάμεις έχουν αρχίσει να συμμετέχουν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία.

Οι αντίπαλοι του Μπασάρ Αλ Άσαντ στη Δύση και σε κράτη του Κόλπου φοβούνται ότι η Ρωσία ενισχύει σημαντικά τη στρατιωτική υποστήριξή της στον Σύρο πρόεδρο. Η Μόσχα υποστηρίζει ότι η στρατιωτική βοήθεια που παρέχει στον συριακό στρατό είναι απολύτως σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο.