FAZ: 10 δισ.€ θα κοστίσει η υποδοχή των προσφύγων στο Βερολίνο - Αντιδράσεις στο κόμμα της Μέρκελ

Το τεράστιο ποσό των δέκα δισεκατομμυρίων ευρώ μόνο για φέτος εκτιμάται ότι θα στοιχίσει στη Γερμανία η υποδοχή του πρωτοφανούς, ιστορικά, αριθμού των προσφύγων που ζητούν άσυλο στη χώρα, σύμφωνα με υπολογισμούς της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Η άνοδος του εκτιμώμενου προϋπολογισμού από τη FAZ είναι ανάλογη προς τον αριθμό των προσφύγων: έως και 800.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά αναμένεται να υποβάλουν αίτηση προκειμένου να τους χορηγηθεί άσυλο στη Γερμανία εντός του 2015, από 203.000 την περασμένη χρονιά, όπως ανακοίνωσε το Βερολίνο το καλοκαίρι. Προτού η γερμανική κυβέρνηση αναθεωρήσει προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της, είχε καταρτίσει σε σύνοδο για την κρίση των προσφύγων τον Ιούλιο προϋπολογισμό ύψους 5,6 δισ. ευρώ για την υποδοχή 450.000 προσώπων φέτος, υπενθυμίζει η συντηρητική εφημερίδα.

Με τη ραγδαία αύξηση των αφίξεων στο γερμανικό έδαφος, σημειώνει το in.gr, το ποσό των 10 δισ. ευρώ μοιάζει να «συνάδει» με τις εκτιμήσεις των διαφόρων κυβερνητικών φορέων της χώρας σε ομοσπονδιακό, κρατιδιακό και τοπικό επίπεδο, αναφέρει η Frankfurter Allgemeine Zeitung. Το ομοσπονδιακό κράτος υπολογίζει ότι απαιτούνται 12.000 ως 13.000 ευρώ κατ’ άτομο τον χρόνο για την υποδοχή των προσφύγων από τις κοινότητες, ποσό που συμπεριλαμβάνει τη στέγαση, ενώ εξετάζεται η αίτηση, τα γεύματα, η ιατρική παρακολούθηση και το επίδομα των 143 ευρώ που δίνεται σε κάθε πρόσφυγα τον μήνα.

Στο ποσό αυτό προστίθεται μισό δισεκατομμύριο ευρώ για τις πρόσθετες θέσεις εκπαιδευτικών που πληρώνουν τα ομόσπονδα κρατίδια, καθώς και το – αδιευκρίνιστο ακόμη – κόστος της πρόσληψης 2.000 επιπλέον υπαλλήλων από την ομοσπονδιακή υπηρεσία μετανάστευσης και προσφύγων και της αποστολής αστυνομικών ενισχύσεων. Την Κυριακή, ο κυβερνητικός συνασπισμός θα συζητήσει σχετικά με την κατανομή του κόστους ανάμεσα στο ομοσπονδιακό κράτος, τα κρατίδια και τις κοινότητες. Το θέμα αναμένεται να έχει διευθετηθεί το αργότερο την 24η Σεπτεμβρίου, όταν θα διεξαχθεί μια σύνοδος ανάμεσα σε στελέχη της ομοσπονδιακής και των κρατιδιακών κυβερνήσεων.

Αντιδρούν οι Βαυαροί της Μέρκελ

Την έντονη αντίδραση των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) αντιμετωπίζει η Άγκελα Μέρκελ, εξαιτίας της απόφασής της να δεχθεί την έλευση χιλιάδων προσφύγων από την Ουγγαρία και την Αυστρία στο έδαφος της χώρας και κυρίως στο Μόναχο, όπως αναφέρει δημοσίευμα του imerisia.gr

Πρόκειται για “μια λανθασμένη απόφαση”, η οποία “στέλνει το απολύτως λάθος μήνυμα εντός της Ευρώπης”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας και στέλεχος της CSU, Γιόακιμ Χέρμαν. Οι πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι οι δηλώσεις αυτές απηχούν την άποψη ολόκληρου του υπουργικού συμβουλίου του πλουσιότερου γερμανικού κρατιδίου.

Από την άλλη, ο έτερος κυβερνητικός εταίρος της Μέρκελ, το SPD, στήριξε αυτή της την απόφαση, κάνοντας λόγο για “ορθή απόφαση” με βάση την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι η Μέρκελ φέρεται να έχει ξεκαθαρίσει στον Ούγγρο πρωθυπουργό, Βίκτορ Όρμπαν, ότι η απόφαση αυτή αποτελεί εξαίρεση, καθώς παραβιάζει τις Συνθήκες του Δουβλίνου.