Δάκρυσε η ΥΠΕΞ της Σουηδίας όταν αντίκρισε την φωτογραφία του μικρού Αϊλάν

Την έντονη συγκίνηση της Υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας Μάργκοτ Βάλστρεμ προκάλεσε η φωτογραφία του Αϊλάν Κούρντι, του μικρού αγοριού που πνίγηκε στη Μεσόγειο και η σορός του ξεβράστηκε σε μία παραλία της Τουρκίας. Κατά τη διάρκεια χθεσινοβραδινής τηλεοπτικής εκπομπής, η Υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Μάργκοτ Βάλστρεμ σκούπισε τα δάκρυά της όταν προβλήθηκε η φωτογραφία του Αϊλάν Κούρντι —του μικρού αγοριού που πνίγηκε στη Μεσόγειο και η σορός του ξεβράστηκε σε μια παραλία της Τουρκίας— και κάλεσε να αναληφθεί δράση.

Η κ. Βάλστρεμ ήταν καλεσμένη του δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου SVT, το οποίο στο πλαίσιο αφιερώματος για το δράμα των προσφύγων πρόβαλε ένα ρεπορτάζ για τη φωτογραφία που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη. Αφού μεταδόθηκαν αποσπάσματα μιας ραδιοφωνικής συνέντευξης του πατέρα του τρίχρονου αγοριού που έχασε τη ζωή του στη Μεσόγειο, ο παρουσιαστής ρώτησε την Υπουργό πώς αισθάνεται.

«Νομίζω ότι αυτή η εικόνα κάνει κάτι σε όλους μας. Διότι έχει πρόσωπο, όνομα και μια ιστορία. Δεν πρόκειται πλέον απλώς για πλεούμενα γεμάτα πλήθη μεταναστών, αλλά για τη φρίκη» απάντησε η κ. Βάλστρεμ σκουπίζοντας τα δάκρυα από το πρόσωπό της.

Στην συνέχεια της ομιλίας της η κ. Βάλστρεμ υπογράμμισε ότι η φωτογραφία προβάλει μια απαίτηση, και αυτή είναι ότι «τώρα πρέπει να αναλάβουμε δράση για εκείνον και για όλους τους άλλους» και πρόσθεσε ότι «υπάρχει μια μορφή πένθους και επίσης οργή διότι αυτό εξακολουθεί να συμβαίνει, συνεχίζεται. Προηγουμένως επρόκειτο για μεγάλους αριθμούς ανθρώπων μέσα σε πλεούμενα, ανθρώπων που κατά κάποιο τρόπο δεν είχαν πρόσωπο». Καταλήγοντας η Υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας ζήτησε και από τις άλλες χώρες της Ε.Ε. να ενωθούν και να αναλάβουν τις ευθύνες τους λέγοντας με νόημα «δεν μπορούμε να αναλάβουμε όλη την ευθύνη».