DW: Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις αμφισβητούν τις προθέσεις της Γερμανίας στο μεταναστευτικό

Η Βαυαρία άνοιξε το πρώτο κέντρο πρώτης υποδοχής και καταγραφής προσφύγων στη Γερμανία. Όσοι δεν πληρούν τα κριτήρια παροχής ασύλου απελαύνονται. Ανθρωπιστικές οργανώσεις και απλοί πολίτες αντιδρούν.

Το πρώτο κέντρο υποδοχής και καταγραφής προσφύγων της Γερμανίας άνοιξε στη Βαυαρία χωρίς τυμπανοκρουσίες και μεγάλη δημοσιότητα. Η τοπική κυβέρνηση έπρεπε να βιαστεί και να προωθήσει άμεσα τα σχέδια περί επαναπροώθησης σε χώρες των Βαλκανίων όσων δεν δικαιούνται παροχής ασύλου στη Γερμανία. Το κέντρο πρώτης υποδοχής στο πρώην στρατόπεδο Μαξ Ίμενμαν στη μικρή πόλη Μάκινγκ, κοντά στο Ίνγκολσταντ, εγκαινιάσθηκε χθες από την υπ. Κοινωνικών Υποθέσεων του κρατιδίου της Βαυαρίας Εμίλια Μίλερ, μόλις ένα μήνα μετά την ανακοίνωση της αρχικής ιδέας του βαυαρού πρωθυπουργού Χορστ Ζέεχοφερ.

Το συγκεκριμένο κέντρο έχει σχεδιασθεί αποκλειστικά για πρόσφυγες «που δεν σκοπεύουν να μείνουν», όπως αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση του αρμόδιου βαυαρικού υπουργείου. Οι άνθρωποι αυτοί προέρχονται κυρίως από βαλκανικές χώρες, τη Βοσνία, τη Σερβία και την ΠΓΔΜ. Όλες αυτές οι χώρες συγκαταλέγονται στις χώρες που η Γερμανία θεωρεί ως «ασφαλείς χώρες προέλευσης», όπως επίσης το Κόσσοβο, το Μαυροβούνιο και η Αλβανία.

Την ίδια ώρα, κι ενώ στο σιδηροδρομικό σταθμό της γειτονικής Βουδαπέστης διαδραματίζονται δραματικές καταστάσεις με εκατοντάδες πρόσφυγες να θέλουν να επιβιβαστούν μαζικά σε τρένα με προορισμό το Μόναχο, η Εμίλια Μίλερ αναφέρει: «Οι αιτούντες άσυλο που βρίσκονται στην Ουγγαρία θέλουν όλοι να έρθουν στη Γερμανία. Όταν τους ρωτάς‚πού πηγαίνετε όλοι λένε στη Γερμανία!».

Προς το παρόν ήδη 250 αιτούντες άσυλο βρίσκονται στο πρώην στρατόπεδο, ενώ μέσα στις επόμενες μέρες αναμένονται άλλοι τόσοι. Ο χώρος του παλιού στρατοπέδου έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε να χωρά έως και 1.500 άτομα. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του βαυαρικού Υπουργείου όλες οι ακροάσεις, οι ιατρικές εξετάσεις και η καταγραφή θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες τέσσερεις με έξι εβδομάδες. Η επαναπροώθηση των προσφύγων έχει σχεδιαστεί να γίνεται μέσω του στρατιωτικού αεροδρομίου του Ίνγκολσταντ, εφόσον οι ένοπλες δυνάμεις δώσουν σχετική έγκριση.

Σε κάθε περίπτωση, οι συνθήκες διαμονής στο κέντρο πρώτης υποδοχής καταγραφής διαγράφονται δύσκολες. Για την ώρα οι χώροι που είναι έτοιμοι είναι περιορισμένοι με αποτέλεσμα όλες οι διαδικασίες να διεξάγονται ταυτόχρονα στον ίδιο χώρο. Στο μεταξύ ο φόρτος εργασίας είναι μεγάλος, ενώ οι ακροάσεις αιτούντων άσυλο είναι τις περισσότερες φορές πολύωρες. «Εάν πρόκειται για οικονομικούς μετανάστες συνήθως οι ακροάσεις είναι σύντομες, σε άλλες περιπτώσεις όμως μπορεί να διαρκέσουν τρεις με τέσσερις ώρες» αναφέρει η Κάρστα Μίλερ που εργάζεται στο κέντρο υποδοχής. Σύμφωνα με τη Γερμανίδα υπάλληλο, το 99% των αιτήσεων παροχής ασύλου από ανθρώπους που έρχονται από τα Βαλκάνια για εργασία ή σπουδές απορρίπτονται.

Παρά της διαβεβαιώσεις της Εμίλια Μίλερ ότι στόχος του νέου κέντρου δεν είναι ο εκφοβισμός καθώς και ότι οι νεοαφιχθέντες, είτε προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές της Μέσης Ανατολής είτε από τα Βαλκάνια που θεωρούνται «ασφαλείς χώρες προέλευσης» θα έχουν την ίδια μεταχείριση χωρίς διακρίσεις σε βάρος τους. «Όλοι θα φιλοξενηθούν σε ανθρώπινες συνθήκες» είπε η Βαυαρή Υπουργός χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι η τοπική κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να αποφευχθούν φαινόμενα ακροδεξιάς βίας όπως στο Χαϊντενάου.

Από την άλλη πλευρά έντονες είναι οι πρώτες αντιδράσεις ανθρωπιστικών οργανώσεων αλλά και απλών πολιτών, οι οποίοι θεωρούν τον χαρακτηρισμό πολλών χωρών των Βαλκανίων ως «ασφαλείς χώρες προέλευσης» ως μια πρόφαση για μια πιο σκληρή μεταναστευτική πολιτική.

Σύμφωνα με πολλές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων πολλές μειονοτικές ομάδες που ζουν στα Βαλκάνια, όπως οι Ρομά, υφίστανται συστηματικά διώξεις και ρατσιστικές επιθέσεις και ως εκ τούτου εγκαταλείπουν τις χώρες τους. «Η δημόσια συζήτηση περί ασφαλών χωρών προέλευσης αποπροσανατολίζει από το πραγματικό πρόβλημα» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΜΚΟ Pro Asyl.

Πηγή: DW