Απεβίωσε ο βετεράνος της «Μεγάλης Απόδρασης» του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου Πολ Ρόιλ

Ένας από τους τελευταίους επιζώντες της μεγαλύτερης απόδρασης κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, γνωστής ως «Μεγάλη Απόδραση», έφυγε από τη ζωή στα 101 του χρόνια.

Ο γιος του υπέργηρου άνδρα, Γκόρντον Ρόιλ, τόνισε ότι ο πατέρας του έζησε μια «γεμάτη σε εμπειρίες» ζωή, αλλά τελικώς πέθανε από έναν ασήμαντο τραυματισμό.

Ο Αυστραλός Πολ Ρόιλ, ήταν ένας από τους 76 αεροπόρους που δραπέτευσαν από το διαβόητο ναζιστικό στρατόπεδο…Stalag Luft III στην κατεχόμενη Πολωνία το 1944. Το θαρραλέο κατόρθωμά τους απαθανατίστηκε στην ταινία The Great Escape του 1963, με πρωταγωνιστή τον Στιβ ΜακΚουίν.

Ο Ρόιλ πέθανε σε νοσοκομείο του Περθ, την Κυριακή, μετά από χειρουργική επέμβαση για κάταγμα ισχίου, ανέφεραν τα τοπικά ΜΜΕ, την Παρασκευή.

Ο γιος του, Γκόρντον Ρόιλ, δήλωσε ότι ο πατέρας του έζησε μια ζωή στα άκρα, αλλά ήταν μια πτώση που τον σκότωσε.

Εβδομήντα ένα χρόνια πριν, οι 76 άνδρες δραπέτευσαν μέσω ενός μυστικού τούνελ, πρωταφανούς σε κατασκευή, που έχτισαν στο ναζιστικό στρατόπεδο.

Σε συνέντευξη που έδωσε πέρυσι, σχετικά με τις εμπειρίες του στη διάρκεια του πολέμου, ο Ρόιλ είχε πει ότι θυμόταν πολύ ζωηρά τη διαφυγή του μέσα σε ένα χιονισμένο πευκοδάσος.

«Ήταν πολύ ευχάριστο και το μόνο που είδαμε ήταν μεγάλοι σωροί χιονιού και πεύκα. Υπήρχε χιόνι παντού, έκανε κρύο», είπε.

Με έναν άλλο δραπέτη, περπάτησαν μέσα στη νύχτα και κρύφτηκαν σε θάμνους, αλλά σύντομα συνελήφθησαν εκ νέου από τους Ναζί.

Μόνο τρεις από τους άνδρες που δραπέτευσαν, διέφυγαν ασφάλεια. Από τους 73 που συνελήφθησαν, οι 50 τουφεκίστηκαν. Ανάμεσά τους ήταν και ο Έλληνας υποσμηναγός Σωτήρης Σκάντζικας. Ήταν αιχμάλωτος πολέμου μετά την κατάρριψη του Hurricane στη Μάχη της Κρήτης.

Αρχικά ο Χίτλερ είχε διατάξει την εκτέλεση όλων των αιχμαλώτων προς παραδειγματισμό, καθώς επίσης και του Γερμανού διοικητή του στρατοπέδου και των Γερμανών στρατιωτών που ήταν υπηρεσία εκείνο το βράδυ. Αλλά οι συνεργάτες του τον απέτρεψαν για να φανεί ότι τηρούν τα προσχήματα και τους όρους της συνθήκης της Γενεύης, που προστάτευε τους αιχμαλώτους πολέμου.

Οι άνδρες της Gestapo τους πυροβόλησαν πισώπλατα προφασιζόμενοι ότι οι συλληφθέντες προσπαθούσαν να αποδράσουν, ενώ για να εξαφανίσουν κάθε ίχνος αποτέφρωσαν τα πτώματα.

_85234300_gettyimages-2782610