Πλήρωσαν ακριβά οι Γάλλοι τα "Mistral" και τις αντιρωσικές κυρώσεις...

Τελικά η Γαλλία επέστρεψε στην Ρωσία το σύνολο των χρημάτων που είχε λάβει για την αγορά των ελικοπτεροφόρων πλοίων τύπου “Mistral”, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο “Ria-Novosti”.

Το ποσό ανέρχεται σε 900 εκατομμύρια ευρώ, ενώ, το ποσό που είχε πληρώσει η Ρωσία μέχρι τη στιγμή του “σπασίματος” του συμβολαίου με τους Γάλλους ήταν 800 εκατομμύρια. Το υπόλοιπο προκύπτει από έξοδα που έκανε η Ρωσία για την τεχνική υποστήριξη και την εκπαίδευση των πληρωμάτων.

Η, πολύ σημαντική για την πολεμική βιομηχανία της Γαλλίας, πώληση των “Mistral” δεν προχώρησε, παρά το γεγονός ότι είχε εξοφληθεί από τη ρωσική πλευρά, λόγω των κυρώσεων της Δύσης εναντίον της Ρωσίας. Οι Γάλλοι όχι μόνο επέστρεψαν τα χρήματα πληρώνοντας και από την τσέπη τους, αλλά τους έμειναν και τα πλοία τα οποία τώρα δεν ξέρουν τί να τα κάνουν, αφού ήταν προσαρμοσμένα στις ανάγκες του ρωσικού πολεμικού ναυτικού.

Μάλιστα, οι Ρώσοι “μπλοκάρουν” τη δυνατότητα πώλησης των πλοίων σε τρίτη χώρα και δεν δίνουν τη σχετική άδεια στην Γαλλία, αν πρώτα δεν εγκρίνουν την χώρα που θα τα εισάγει.