Ιταλία: Διασώθηκαν περισσότεροι από 2.000 μετανάστες σε λιγότερο από 24ωρο

Περισσότερες από 2.000 ψυχές διέσωσαν  οι ιταλικές αρχές (πολεμικό ναυτικό και λιμενικό) μόνο το Σάββατο στα ανοιχτά της Ιταλίας προς τη Λιβύη, σε μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις διάσωσης μεταναστών που έχουν στηθεί στην περιοχή.

Περισσότερα από 20 σκάφη, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ και το Γαλλικό Πρακτορείο, έστειλαν σήμα κινδύνου στη διάρκεια της ημέρας και η επιχείρηση συνεχίστηκε τη νύχτα από έξι ιταλικά σκάφη και ένα νορβηγικό, καθώς ο συνολικός αριθμός των μεταναστών που ταξιδεύουν με φουσκωτά και σαπιοκάραβα εκτιμάται ότι μπορεί να φτάνει τους 3.000.

Δύο πλοία του ιταλικού πολεμικού ναυτικού, τα Cigala Fulgosi και Vega, διέσωσαν αντίστοιχα 507 και 432 μετανάστες που επέβαιναν σε δύο πλοιάρια έτοιμα να βυθιστούν. Το λιμενικό περισυνέλεξε 300 ανθρώπους από τρεις φουσκωτές βάρκες.

Ακόμα  1.003 μετανάστες μεταφέρθηκαν σε άλλα σκάφη και κατευθύνονται τώρα σε ιταλικά λιμάνια.

Σύμφωνα με τις καταθέσεις που έδωσαν στην αστυνομία ορισμένοι από τους 432 διασωθέντες, το ταξίδι από την Αίγυπτο στην Ιταλία κόστισε 2.000 ευρώ στον καθένα. Είπαν μάλιστα ότι το πλοιάριο ήταν υπερφορτωμένο κατά δέκα φορές και πολλοί αναγκάστηκαν να στριμωχτούν στο αμπάρι. Όσοι βρίσκονταν εκεί έπρεπε να πληρώνουν τους διακινητές για να τους επιτρέπουν να βγουν έξω για να πάρουν αέρα.

Το νέο κύμα των μεταναστών προκαλεί σφοδρές επικρίσεις στον πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι για τον χειρισμό της κρίσης. «Πρόκειται για φάρσα. Χρησιμοποιούμε τις δυνάμεις μας για να κάνουμε τη δουλειά των διακινητών» σχολίασε δηκτικά ο γερουσιαστής Μαουρίτσιο Γκασπάρι του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Ο ηγέτης της Λέγκας του Βορρά, Ματέλο Σαλβίνι, ζήτησε από την κυβέρνηση να οδηγήσει τους μετανάστες στις εγκαταλειμμένες ιταλικές πετρελαϊκές εξέδρες στα ανοιχτά της Λιβύης. «Βοηθήστε τους, διασώστε τους και φροντίστε τους: αλλά μην τους αφήνετε να αποβιβάζονται εδώ» έγραψε στη σελίδα του στο Facebook.

Περισσότεροι από 104.000 μετανάστες από την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Νότια Ασία έχουν φτάσει στην Ιταλία από τις αρχές του έτους. Ακόμα 135.000 έχουν φτάσει στην Ελλάδα και περισσότεροι από 2.300 έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη.