Η Ρωσία δεν είναι προσκολλημένη στον Άσαντ, δήλωσε ο Χαλέντ Χότζα

Η Ρωσία δεν είναι δεσμευμένη να υποστηρίξει την παράνομη του Μπασάρ Αλ Άσαντ στην προεδρία της Συρίας, τόνισε ο ηγέτης του βασικού σχηματισμού της συριακής αντιπολίτευσης, μετά από διαβουλεύσεις στη Μόσχα.

Την επομένη των συνομιλιών του με τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο Πρόεδρος του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού των Επαναστατικών και Αντιπολιτευτικών Δυνάμεων Χαλέντ Χότζα τόνισε ότι η ρωσική ηγεσία δεν είναι «προσκολλημένη στον Μπασάρ Αλ Άσαντ», αλλά θεωρεί αδιαπραγμάτευτη την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας.

Δεν έχει γίνει γνωστό εάν η δήλωση του κ. Χότζα σηματοδοτεί κάποια αλλαγή στη ρωσική στάση στο συριακό ή αποτελεί τακτική της Μόσχας ώστε να διευκολυνθεί η θέση της Ρωσίας ως μεσολαβητή μεταξύ συριακού καθεστώτος και αντιπολίτευσης.

Την Πέμπτη, ο συριακός αντιπολιτευτικός συνασπισμός επέμεινε ότι ο κ. Άσαντ πρέπει να αποχωρήσει ώστε να υπάρξει ειρηνική λύση, ενώ αρνήθηκε για μία ακόμη φορά την ενότητα μαζί του ενάντια στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Οι νεκροί του συριακού εμφυλίου έχουν ξεπεράσει τις 240.000.

Την ενότητα με τον κ. Άσαντ κατά του Ισλαμικού Κράτους  είχε απορρίψει προ ημερών και η Σαουδική Αραβία, βασικός υποστηρικτής της συριακής αντιπολίτευσης.