Τι αναφέρουν τα διεθνή δίκτυα για τα ευρήματα της Αμφίπολης

Πέρα από τα σύνορα της Ελλάδας, το ταφικό μνημείο στο λόφο Καστά στην Αμφίπολη, έχει προκαλέσει θαυμασμό και μεγάλο ενδιαφέρον. Ενδεικτικά αναφέρουμε σήμερα κάποια σχόλια και αποσπάσματα από ξένα μέσα ενημέρωσης:

Fox News: Ενθουσιασμός έχει χτίσει εδώ και μήνες την ώρα που αρχαιολόγοι σκάβουν βαθύτερα μέσα στο 4ου αιώνα π.Χ. ταφικό συγκρότημα στην Αμφίπολη, μια πόλη στην κεντρική Μακεδονία στην Ελλάδα, που βρίσκεται περίπου 65 μίλια ανατολικά της Θεσσαλονίκης. Οι ανασκαφείς βρήκαν σφίγγες, ένα εντυπωσιακό ψηφιδωτό δάπεδο και έντεχνα κατασκευασμένα γυναικεία αγάλματα να στέκονται φρουροί στην εσωτερική πόρτα. Αλλά μέχρι τώρα, δεν είχε βρεθεί κανένα ίχνος του σώματος του νεκρού. Το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι τη 12η Νοεμβρίου αποσπασματικά σκελετικά υπολείμματα ανακαλύφθηκαν κάτω από το πάτωμα στο τρίτο θάλαμο του τάφου.

MSN: Σκελετικά υπολείμματα βρέθηκαν σε τάφο στην Ελλάδα και οι αρχαιολόγοι που τα ανακάλυψαν σε έναν τάφο στη βόρεια πόλη της Αμφίπολης πιστεύουν ότι έχουν κάποια σχέση με το Μέγα Αλέξανδρο.

BBC News: Αρχαιολόγοι στη βόρεια Ελλάδα έχουν βρει ένα σκελετό μέσα σε ένα τάφο από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, κατά τη διάρκεια μιας ανασκαφής που έχει συναρπάσει το κοινό. Ο τόπος ταφής στην Αμφίπολη είναι η μεγαλύτερος που έχει ανακαλυφθεί ποτέ στην Ελλάδα. Το Υπουργείο Πολιτισμού είπε ότι ο σχεδόν ανέπαφος σκελετός ανήκε σε ένα “διακεκριμένο δημόσιο πρόσωπο», όπως δείχνουν οι διαστάσεις του τάφου και η πολυτέλεια μέσα σε αυτόν.

NBC News: Ποιος είναι  θαμμένος στην Ελλάδα στον τάφο της Αμφίπολης; Τα οστά θα μπορούσαν να έχουν την απάντηση. Οστά από ένα σκελετό που βρίσκονται στο εσωτερικό του θαλάμου του τεράστιου τάφου στην Ελλάδα θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους αρχαιολόγους να λύσουν το αίνιγμα του ανθρώπου που τάφηκε εκεί σε πολυτελή μεγαλοπρέπεια, κατά το λυκόφως της βασιλείας του Αλεξάνδρου του Μέγα στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ.