Είμαστε μια πολυσυλλεκτική παράταξη, δήλωσε ο Μπρίνκχαουζ του CDU

Αντιδράσεις προκάλεσε η προειδοποίηση του Πρόεδρου της Κ.Ο. των Χριστιανοδημοκρατών / Χριστιανοκοινωνιστών (CDU / CSU) Φόλκερ Κάουντερ προς τους Βουλευτές της Χριστιανικής Ένωσης που καταψήφισαν την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα ότι δεν πρόκειται να προταθούν στο μέλλον για συμμετοχή σε κοινοβουλευτικές επιτροπές.

Με αφορμή αυτή τη δήλωση και εν όψει της ψηφοφορίας για το τρίτο ελληνικό πακέτο που αναμένεται να διεξαχθεί σε περίπου δέκα μέρες στο γερμανικό Κοινοβούλιο, ο Αντιπρόεδρος της Κ.Ο. της Χριστιανικής Ένωσης Ραλφ Μπρίνκχαουζ, έδωσε συνέντευξη στη γερμανική ραδιοφωνία (DLF).

Ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός ερμήνευσε ως εξής τη δήλωση του συναδέλφου του: «Δεν γνωρίζω ότι πρόκειται να απομακρυνθεί κάποιος βουλευτής από κάποια επιτροπή. Και γι’ αυτό δεν θα έπρεπε να υπερεκτιμηθεί αυτό. Δεν έχει χαθεί η ψυχραιμία αλλά συζητάμε έντονα για το ποιος είναι ο σωστός δρόμος. Φυσικά και υπάρχουν διαφορετικές γνώμες εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Είμαστε μια πολυσυλλεκτική παράταξη και θα ήταν παράξενο αν είχαμε όλη την ίδια άποψη. Στην τελευταία συζήτηση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για τα πακέτα στήριξης είχαμε ήδη μια πολύ καλή και εποικοδομητική συζήτηση εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας. Και έτσι πρόκειται να συνεχίσουμε».

Στο τραπέζι η χρηματοδότηση γέφυρα

Ο Μπρίνκχαουζ δήλωσε επίσης ότι μέχρι τις 20 Αυγούστου, οπότε και η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει 3,2 δις ευρώ προς την ΕΚΤ, θα πρέπει να έχει βρεθεί μια καλή, βιώσιμη λύση. «Εάν μέχρι τις 20 Αυγούστου δεν έχει βρεθεί βιώσιμη λύση αλλά βρισκόμαστε σε καλό δρόμο στις διαπραγματεύσεις τότε θα υπάρχει ακόμη η δυνατότητα μιας επιπλέον χρηματοδότησης γέφυρα. Αυτό θα είναι σίγουρα καλύτερο από το να επισπεύσουμε μια κακή συμφωνία».

Ο Αντιπρόεδρος της Κ.Ο. απέφυγε να δώσει σαφή απάντηση για το αν αυτή τη φορά οι βουλευτές της χριστιανοδημοκρατικής παράταξης που δεν θα ψηφίσουν το πακέτο στήριξης θα είναι περισσότεροι των 60. «Αυτό στο τέλος θα εξαρτηθεί από την ποιότητα του εγγράφου που θα μας δοθεί. Εάν λάβουμε ένα πειστικό έγγραφο, μια πειστική συμφωνία, η οποία θα δείχνει ότι θα έχουμε μια βιώσιμη λύση για τα επόμενα τρία χρόνια τότε πιστεύω ότι υπάρχουν παρά πολλοί συνάδελφοι που θα συμφωνήσουν. Όσο χειρότερη είναι η ποιότητα του εγγράφου, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να πειστούν οι συνάδελφοί μου. Αυτό όμως ισχύει και για τις άλλες παρατάξεις όχι μόνο για την Χριστιανική Ένωση».