Καταδίκη από τις ΗΠΑ για τον Ρώσο Ταλιμπάν Ιρέκ Χαμιντουλίν

Ένας πρώην αξιωματικός του στρατού της Σοβιετικής Ένωσης καταδικάστηκε από δικαστήριο των ΗΠΑ για τον σχεδιασμό και τον συντονισμό μίας επίθεσης Ταλιμπάν κατά των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν το 2009. Το δικαστήριο στο Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια βρήκε ένοχο τον Ιρέκ Χαμιντουλίν για συνολικά 15 κατηγορίες, μεταξύ των οποίων και η παροχή υλικής υποστήριξης σε τρομοκράτες.

Ο 55χρονος Ιρέκ Χαμιντουλίν είναι ο πρώτος στρατιωτικός κρατούμενος από το Αφγανιστάν που πέρασε από δίκη σε αμερικανικό ομοσπονδιακό δικαστήριο ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι αρνήθηκε να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Ο δικαστής Χένρι Χάντσον, απέρριψε την προσπάθεια από την υπεράσπιση να αποσυρθούν οι κατηγορίες, λέγοντας ότι υπήρχαν αρκετά στοιχεία για να αποφανθούν μόνοι τους οι ένορκοι.
Μάλιστα, τόνισε ότι η υπόθεση ήταν πολύπλοκη, καθώς 60% των θεμάτων που συμπεριλήφθηκαν στις κατηγορίες εμφανίζονται πρώτη φορά στη νομολογία.

Η καταδικαστική απόφαση των ενόρκων ήρθε μετά από οχτώ ώρες διαβουλεύσεων ενώ η δίκη κράτησε συνολικά πέντε μέρες, με τους συνηγόρους υπεράσπισης του Ιρέκ Χαμιντουλίν αλλά και τους εισαγγελείς να ολοκληρώνουνχθες τις παρουσιάσεις των επιχειρημάτων τους. Η ποινή του Ιρέκ Χαμιντουλίν αναμένεται να ανακοινωθεί στις 6 Νοεμβρίου, ωστόσο κατά πάσα πιθανότητα ο πρώην Σοβιετικός αξιωματικός θα καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη.