Τεχεράνη: Ευκαιρία για τις ΗΠΑ να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του ιρανικού λαού

Η Ουάσινγκτον οφείλει να εκμεταλλευθεί την ιστορική ευκαιρία που δημιουργεί η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης «για να κερδίσει την πολύτιμη εμπιστοσύνη του ιρανικού λαού», δήλωσε σήμερα ο Ιρανός Υπουργός Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ απαντώντας έτσι στη χθεσινή ομιλία του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα με θέμα τη συμφωνία.

«Οι προηγούμενες αμερικανικές κυβερνήσεις πέταξαν μεγάλες ευκαιρίες, θα ήταν καλύτερα να εκμεταλλευθούν αυτήν την ιστορική ευκαιρία για να κερδίσουν την πολύτιμη εμπιστοσύνη του ιρανικού λαού, η οποία έχει πληγεί από εχθρικές πολιτικές δεκαετιών των ΗΠΑ», σημείωσε με νόημα.

Νωρίτερα ο Αμερικανός Πρόεδρος ανέφερε σε ομιλία του ότι η εναλλακτική επιλογή στη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα θα ήταν ένας νέος πόλεμος στη Μέση Ανατολή και ζήτησε από το Κονγκρέσο να μην την τορπιλίσει. Επαναλαμβάνοντας τις δεσμεύσεις που διατύπωσε ο Υπουργός Εξωτερικών και επικεφαλής διαπραγματευτής της αμερικανικής πλευράς Τζον Κέρι, ο Μπαράκ Ομπάμα υποσχέθηκε ότι η Ουάσινγκτον θα είναι πολύ αυστηρή απέναντι στους Ιρανούς και δεσμεύτηκε ότι «εάν οι Ιρανοί παραβιάσουν τη συμφωνία μπορούμε να τους πιάσουμε και θα το κάνουμε».

«Εδώ και σχεδόν έναν αιώνα, ο πολιτισμένος κόσμος έχει εγκαταλείψει την επιλογή του καταναγκασμού και των απειλών στην εξωτερική πολιτική. Η απειλή χρήσης βίας δεν αποφέρει κάτι άλλο πέρα από την απώλεια πόρων και κύρους για τις ΗΠΑ», απάντησε από την πλευρά του ο κ. Ζαρίφ.