Κλoνίζεται το ρούβλι: Η Ρωσία στα πρόθυρα οικονομικής κρίσης

Του Σάκη Μαλαβάκη

Το ρούβλι χτυπά καμπανάκι για τη Ρωσία

Υποτίμηση του ρουβλίου κατά 10% μέσα σε μία εβδομάδα. Φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό που θα φτάσει φέτος τα 128 δισεκατομμύρια δολάρια και του χρόνου θα αγγίξει τα 100 δισεκατομμύρια. Και οικονομική στασιμότητα που μπορεί να καλύψει την επόμενη τριετία. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσίασε χθες η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα μιας σοβαρής οικονομικής κρίσης.

Στην ετήσια έκθεσή τους για τη στρατηγική νομισματικής πολιτικής, οι οικονομολόγοι της τράπεζας μείωσαν δραστικά τις προβλέψεις τους για τη ρωσική οικονομία κατά τη διετία 2014-2016, κάνοντας λόγο για σχεδόν μηδενική ανάπτυξη, ενώ εκτιμούν ότι οι δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα διαρκέσουν τουλάχιστον ώς το τέλος του 2017.

Οι κυρώσεις αυτές, που έχουν επιβληθεί εναντίον ρωσικών τραπεζών και επιχειρήσεων λόγω της πολιτικής της Μόσχας στην Ουκρανία, έχουν οδηγήσει σε πάγωμα της εισροής επενδύσεων, γεγονός που προκαλεί την αποδυνάμωση του ρουβλίου.
Το ρωσικό νόμισμα έχει χάσει πάνω από το 30% της αξίας του έναντι του δολαρίου και το 25% έναντι του ευρώ. Σε αυτό έχει συμβάλει και η πτώση της τιμής του πετρελαίου, βασικού εξαγώγιμου προϊόντος της ρωσικής οικονομίας.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, πάντως, εξακολουθεί να εμφανίζεται αισιόδοξος. «Οι σημερινές κερδοσκοπικές κινήσεις στη συναλλαγματική ισοτιμία θα σταματήσουν στο εγγύς μέλλον, με δεδομένα τα μέτρα που έχει λάβει η Κεντρική Τράπεζα κατά της κερδοσκοπίας» δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Ρωσίας κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Σύνοδο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας – Ειρηνικού στο Πεκίνο.