Το παλάτι...της αλλαγής

Αποτελεί την επιβεβαίωση των στόχων του Ταγίπ Ερντογάν. Οι φιλοδοξίες του ξεπερνούν αυτές των ενοίκων του Λευκού Οίκου και του Μπάκιγχαμ.

Ο Ταγίπ Ερντογάν κλείνει τα μάτια και βλέπει την Τουρκία ως υπερδύναμη.

Κλείνει τα αυτιά στον υπόλοιπο κόσμο και βαδίζει στο δρόμο που ο δημοκρατικά εκλεγμένος ηγέτης, απολυταρχικά σχεδίασε.

Η νέα προεδρική κατοικία συμβολίζει τη στροφή του προέδρου πια, Ερντογάν.

1.000 δωμάτια, υπερσύγχρονα συστήματα ασφάλειας και 280 εκατομμύρια ευρώ από τις τσέπες των Τούρκων φορολογούμενων…περίπου… Πιθανό ποτέ κανείς να μη θα μάθει πόσο κόστισε τελικά το όνειρο του σουλτάνου. Καμία δημοπρασία, καμία συγκεκριμένη πληροφορία.

Ο Ταγίπ Ερντογάν γίνεται ο δεύτερος ηγέτης μετά τον Κεμάλ Ατατούρκ που κάνει τους πάντες να ασχολούνται μαζί του σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Εξίσου γρήγορη και απότομη εκτιμούν ορισμένοι ότι μπορεί να είναι και η πτώση.

Η αρμονική συνύπαρξη του ισλάμ με τη δημοκρατία ανήκει στο παρελθόν.

Οι δημοκρατικές τακτικές δεν ταιριάζουν στον Τούρκο Πρόεδρο.

Κρατικοί λειτουργοί και οποιοσδήποτε διαφωνεί με την πολιτική του γίνεται εχθρός. « Η απόπειρα ανατροπής του καθεστώτος» είναι η δικαιολογία για να ξεφορτωθεί όσους παρεμποδίζουν το έργο του.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου είναι ο πρωθυπουργός. Όμως, ο Ταγίπ Ερντογάν είναι αυτός που μιλά στο τηλέφωνο με τον Μπαράκ Ομπάμα. Οι Αμερικανοί διπλωμάτες πρέπει να σημειώσουν να μην ξεχνούν να ενημερώνουν τον Νταβούτογλου για τις όποιες εξελίξεις.

Ο Ταγίπ Ερντογάν ως άλλος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν αφήνει περιθώρια για αμφισβήτηση.

Ελέγχει τα μέσα, συνδράμει με κάθε τρόπο την ανόρθωση της τουρκικής οικονομίας, κάνει στην άκρη όσους διαφωνούν και καταφέρνει να εκλέγεται πανηγυρικά.

Όταν οι «χίλιες και μία νύχτες» φτάσουν στο τελευταίο κεφάλαιο, η Τουρκία θα έχει μετατραπεί στη χώρα των χαμένων ονείρων…