Η Ελβετία θα εκδώσει στη Βοσνία τον Νάσερ Όριτς

Η κυβέρνηση της Ελβετίας θα εκδώσει τον Νάσερ Όριτς, Βόσνιο Μουσουλμάνο ο οποίος είχε υπερασπιστεί τη Σρεμπρένιτσα ενάντια στις δυνάμεις των Σερβοβόσνιων, στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, όπως ανακοίνωσε το ελβετικό Υπουργείο Δικαιοσύνης.

«Με απλοποιημένες διαδικασίες, το ομοσπονδιακό υπουργείο Δικαιοσύνης ενέκρινε την έκδοση του Νάσερ Όριτς στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Ο κ. Όριτς συνελήφθη προ δύο εβδομάδων με ένταλμα το οποίο εκδόθηκε από τη Σερβία, κατηγορούμενος για φόνους Σέρβων κατά τον πόλεμο στη Βοσνία, μεταξύ του 1992 και του 1995.

Την έκδοσή του είχαν ζητήσει τόσο η Βοσνία – Ερζεγοβίνη όσο και η Σερβία.

Παράλληλα, χτες η οργανωτική επιτροπή των εκδηλώσεων μνήμης των  Βόσνιων Μουσουλμάνων, θυμάτων της σφαγής στη Σρεμπρένιτσα, ανακοίνωσε πως οι εκδηλώσεις για τις 11 Ιουλίου μπορεί να ακυρωθεί, αν δεν αφεθεί ελεύθερος ο πρώην διοικητής των δυνάμεων άμυνας του Στρατού των Μουσουλμάνων της Βοσνίας στη Σρεμπρένιτσα, Νάσερ Όριτς, ο οποίος συνελήφθη στην Ελβετία με σερβικό ένταλμα.

Σε γραπτή ανακοίνωση, την οποία υπογράφει ο δήμαρχος Σρεμπρένιτσα, Τσαμίλ Ντουράκοβιτς και διανεμήθηκε στα ΜΜΕ τονίζεται ότι η οργανωτική επιτροπή αναμένει “θετική λύση” στην υπόθεση Όριτς σε διάστημα επτά ημερών. Αν αυτό δεν συμβεί, όλες οι δραστηριότητες που έχουν σχεδιαστεί με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από τη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα θα αναβληθούν για “λόγους ασφάλειας, ηθικής, για ορθολογικούς και άλλους λόγους”, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Η οργανωτική επιτροπή εκφράζει μεγάλη ανησυχία για τα τελευταία γεγονότα “σε σχέση με τη σύλληψη του συμβόλου υπεράσπισης των θυμάτων της γενοκτονίας, Νάσερ Όριτς και για τη συνολική κατάσταση ασφάλειας στην περιοχή της Σρεμπρένιτσα”.

Πριν από τη σύλληψη του Νάσερ Όριτς, ο οποίος κατηγορείται από τις σερβικές αρχές για εγκλήματα πολέμου σε βάρος Σέρβων αμάχων στη Σρεμπρένιτσα, είχε ανακοινωθεί ότι στην πόλη της Βοσνίας στις 11 Ιουλίου αναμένονται 50.000 επισκέπτες και ότι είναι σε εξέλιξη προετοιμασίες για την ταφή περίπου 100 θυμάτων της σφαγής που έχουν ταυτοποιηθεί.

Ανακοινώθηκε επίσης ότι στις εκδηλώσεις μνήμης θα παραστούν αρχηγοί κρατών της περιοχής, μεταξύ των οποίων η πρόεδρος της Κροατίας, Κολίντα Γκράμπαρ – Κιτάροβιτς. Ο υπουργός Αστικών Υποθέσεων της Βοσνίας, Αντίλ Οσμάνοβιτς δήλωσε χθες ότι η σύλληψη του Νάσερ Όριτς έγινε σε μία πολύ δύσκολη και ευαίσθητη στιγμή.

“Ήταν μία κατάφωρη παραβίαση διεθνών συμφωνιών και διατάξεων” είπε ο κ. Οσμάνοβιτς, υπενθυμίζοντας ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) απάλλαξε τον Νάσερ Όριτς από τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου, τα οποία τώρα ξανά του χρεώνει η σερβική δικαιοσύνη.  Ο κ. Οσμάνοβιτς είπε ότι για την αναβολή των εκδηλώσεων μνήμης στη Σρεμπρένιτσα αποφασίζει αποκλειστικά η οργανωτική επιτροπή.

“Εκείνοι θα αποτιμήσουν την κατάσταση, αλλά μπορώ να τους κατανοήσω, επειδή είναι εκείνοι που έχουν υποστεί γενοκτονία σε αυτή στην περιοχή. Πρόκειται για οικογένειες που θα θάψουν τους αγαπημένους τους” δήλωσε ο κ. Οσμάνοβιτς, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο. Σύμφωνα με βοσνιακά ΜΜΕ, η οργανωτική επιτροπή ζήτησε από τις αρχές της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης να ενεργήσουν γρήγορα και να έρθουν σε επαφή με τις αρχές της Ελβετίας, ώστε ο Νάσερ Όριτς, ο οποίος παραμένει προφυλακισμένος έως τις 30 Ιουνίου να μην εκδοθεί στη Σερβία, αλλά να επιστρέψει στη Βοσνία.

Αν ο πρώην διοικητής των δυνάμεων των Μουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα, Νάσερ Όριτς, δεν αποφυλακιστεί από την Ελβετία η τελετή μνήμης στη Σρεμπρένιτσα θα αναβληθεί, υπογράμμισε η πρόεδρος της οργάνωσης “Μητέρες της Σρεμπρένιτσα” Χατίτζα Μεχμέντοβιτς. Σε δηλώσεις στην ενημερωτική πύλη Klix.ba, η κ. Μεχμέντοβιτς τόνισε ότι ο Νάσερ Όριτς δεν είναι εγκληματίας, ότι “άοπλος προστάτευσε τον λαό του” και ότι “σήμερα είναι ένοχος μόνον επειδή επέζησε”.

Πρόσθεσε ότι ο Νάσερ Όριτς πρέπει να δικαστεί στη Βοσνία, αν υπάρχει ανάγκη να δικαστεί, και όχι από δικαστήρια στη Σερβία.

Η οργανωτική επιτροπή θα ανακοινώσει την οριστική της απόφαση για τις εκδηλώσεις μνήμης στις 30 Ιουνίου.