Γαλλία: Ταμείο αποζημιώσεων για τις απελάσεις Εβραίων την περίοδο 1942-44

Οι Γάλλοι βουλευτές ενέκριναν διακανονισμό με τις ΗΠΑ, για την δημιουργία ταμείου που θα περιέχει 60 εκατομμύρια δολάρια για αποζημιώσεις χιλιάδων ξένων υπηκόων που υποχρεώθηκαν να σταλούν σε ναζιστικά στρατόπεδα εξόντωσης με τρένα της γαλλικής εταιρίας σιδηροδρόμων SNCF.

Κατά την διάρκεια της ναζιστικής κατοχής (1942-44) περί τους 76.000 Εβραίους, εστάλησαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης με γαλλικά τρένα. Από αυτούς μόλις 3.000 επέζησαν. Τώρα, 70 χρόνια μετά το τέλος του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, χιλιάδες ξένοι υπήκοοι στους οποίους ουδεμία είχε δοθεί αποζημίωση για τα δεινά που υπέστησαν –ανάμεσά τους Καναδοί, Ισραηλινοί και Αμερικανοί- θα αποζημιωθούν από το γαλλικό κράτος.

Σε ανταπόδοση της απόφασης αυτής, οι ΗΠΑ υποσχέθηκαν στην εταιρία των γαλλικών σιδηροδρόμων SNCF «ασυλία» από μελλοντικές προσφυγές εναντίον τους από άτομα που διεκδικούν αποζημιώσεις για τις απελάσεις, όπως αναφέρει το  Reuters και το AFP. Τις αμερικανικές νομικές εγγυήσεις πάντως, υποδέχτηκαν με πολλές επιφυλάξεις τα γαλλικά συντηρητικά κόμματα της αντιπολίτευσης , που είχαν εκφράσει αντιρρήσεις την εγκυρότητα της προσφυγής.

Με νόμο που είχε ληφθεί το 1946, από την γαλλική κυβέρνηση είχαν δοθεί 60 εκατομμύρια δολάρια για τους Γάλλους υπηκόους θύματα του Ολοκαυτώματος. Αυτοί δεν έχουν δικαιώματα στο Ταμείο -που όταν τελικά δημιουργηθεί – θα διαχειρίζονται Αμερικανοί.