ΗΠΑ: Περισσότερα από 18 εκατομμύρια τα θύματα των χάκερς στον ιστότοπο του Γραφείου Διεύθυνσης Προσωπικού

Σημαντικά μεγαλύτερος από ό,τι αναμενόταν είναι, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του FBI, ο αριθμός των υπαλλήλων, πρώην, νυν ή και μελλοντικών, των οποίων τα στοιχεία υπεκλάπησαν από χάκερς οι οποίοι παραβίασαν τον ιστότοπο του Γραφείου Διεύθυνσης Προσωπικού των ΗΠΑ.

Ο Διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ έδωσε τον αριθμό των 18 εκατομμυρίων υπαλλήλων ως εκτίμηση σε μια πρώτη «κλειστή» ενημέρωση που είχε με γερουσιαστές κατά τις τελευταίες εβδομάδες, χρησιμοποιώντας τα εσωτερικά στοιχεία του OPM (Γραφείο Διεύθυνσης Προσωπικού). Αξιωματούχοι των ΗΠΑ που ενημέρωσε ο διευθυντής του FBI αναφέρουν ότι εκείνοι που επηρεάζονται μπορεί να είναι άτομα που υπέβαλαν αίτηση για κυβερνητικές θέσεις, αλλά στην πραγματικότητα ποτέ δεν κατέληξαν να εργάζονται για την κυβέρνηση.

Ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι, μετά την κυβερνο-εισβολή του περασμένου έτους από χάκερς, θα έπρεπε να έχει υπάρξει κινητοποίηση στο Γραφείο Διεύθυνσης Προσωπικού και να έχει αποκλειστεί κάθε πρόσβαση από KeyPoint, αφού μέσω τέτοιου πληκτρολογίου είχαν παραβιάσει τον κυβερνοχώρο.  Οι ερευνητές των Ηνωμένων Πολιτειών πιστεύουν ότι η κινεζική κυβέρνηση είναι πίσω από την εισβολή στον κυβερνοχώρο, διότι αυτή θεωρείται η κύρια απειλή ενάντια της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Η OPM είχε εκτιμήσει στα 4.200.000 τα άτομα των οποίων τα στοιχεία έχουν «υποκλαπεί». Ένας εκπρόσωπος της υπηρεσίας είπε ότι η έρευνα είναι σε εξέλιξη και ότι δεν έχει επαληθευτεί ο ακριβείς αριθμός των χακαρισμένων λογαριασμών.

Ο πραγματικός αριθμός των ατόμων που οι λογαριασμοί τους έχουν χακαριστεί αναμένεται να αυξηθεί, επειδή οι χάκερ έχουν πρόσβαση σε μια βάση δεδομένων που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για άδειες ασφάλειας, γνωστές ως ερωτηματολόγια SF86, τα οποία περιέχουν τις προσωπικές πληροφορίες πολλών μελών της οικογένειας αλλά και των συγγενών κάθε κυβερνητικού αξιωματούχου που εργαζόταν παλιότερα ως υπάλληλος του οργανισμού, αναφέρουν οι αξιωματούχοι.

Οι αξιωματούχοι του OPM αντιμετωπίζουν πολλαπλές ακροάσεις ενώπιον του Κογκρέσου αυτή την εβδομάδα σχετικά με το χάκινγκ και την αντίδρασή τους σε αυτό. Παράλληλα υπάρχει αυξημένη απογοήτευση από τους νομοθέτες και τους κυβερνητικούς υπαλλήλους που εκτιμούν ότι η αντίδραση της κυβέρνησης Ομπάμα είναι μικρότερης έντασης από το αναμενόμενο με αποτέλεσμα να μην έχει δοθεί με ακρίβεια η σοβαρότητα της παραβίασης.

Εσωτερικοί ελεγκτές του OPM ανέφεραν προς την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής την περασμένη εβδομάδα ότι οι βασικές βάσεις δεδομένων στέγασης, τα ευαίσθητα εθνικά δεδομένα ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων των εφαρμογών για τους ελέγχους του ιστορικού, δεν έχουν αναγνωριστεί ως στοιχεία που θα έπρεπε να υπαχθούν στα ομοσπονδιακά πρότυπα ασφαλείας.