"Χοντραίνει" η αντιπαράθεση ΕΕ - Ρωσίας με αφορμή τη "Yukos"

Στην κατάσχεση κάθε ρωσικής ιδιοκτησίας στο Βέλγιο, πλην της προστατευόμενης από τη διπλωματική ασυλία, υπέρ των πρώην μετόχων του πρώην πετρελαϊκού κολοσσού της “Yukos”, ιδιοκτησίας του Ρώσου ολιγάρχη Χοντοκόρφσκι, η οποία κατέρρευσε το 2007, προχώρησε δικαστήριο του Βελγίου. Σύμφωνα με το έγγραφο που επιδόθηκε στα ενδιαφερόμενα ρωσικά ιδρύματα, η απαίτηση της Yukos Universal Limited ανέρχεται στα 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η αντίδραση της Ρωσίας ήταν άμεση, με τον βοηθό του Ρώσου προέδρου, Αντρέι Μπελοούσοφ, να δηλώνει, πως η εξέλιξη αυτή είναι παράνομη αν και αναμενόμενη και ήδη εργάζονται πάνω σε αυτήν δικηγόροι διεθνούς επιπέδου.

Πρόσθεσε πως η Ρωσία ετοιμάζεται για πιθανή δέσμευση περιουσιακών στοιχείων του ρωσικού κράτους και εκτός του Βελγίου με αφορμή την ίδια υπόθεση.

Πάντως εξέφρασε την ελπίδα του ότι αυτή η ιστορία δεν θα αποτελέσει την αφορμή για νέο γύρο αντιπαράθεσης μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ με εκατέρωθεν αντίποινα.

“Θεωρούμε ότι όλα αυτά είναι παράνομα και λαμβάνουμε σειρά μέτρων που προσανατολίζονται στο πεδίο της δικαιοσύνης ώστε να υπερασπίσουμε τα συμφέροντά μας μέσα από τη δικαστική οδό. Η κατάσταση στην Γαλλία και το Βέλγιο είναι, δυστυχώς, έντονα πολιτικοποιημένη. Ελπίζουμε ότι θα επικρατήσει η λογική” σημείωσε ο αξιωματούχος.