Έκκληση για ανθρωπιστική εκεχειρία δύο εβδομάδων στην Υεμένη απηύθυνε ο Μπαν Γκι Μουν

Στην ανάγκη εκεχειρίας συμφώνησαν οι αντιμαχόμενες πλευρές στην Υεμένη, κατά τις ειρηνευτικές συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, αλλά οι λεπτομέρειες είναι ακόμα υπό συζήτηση, όπως ανέφερε χθες ένας από τους συμμετέχοντες. Οι συνομιλίες ξεκίνησαν χθες από το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν, ο οποίος απηύθυνε έκκληση για ανθρωπιστική εκεχειρία δύο εβδομάδων στην Υεμένη με την ευκαιρία του Ραμαζανιού.

Ο Γκαλέμπ αλ Μουτλάκ, από το αποσχιστικό κίνημα της νότιας Υεμένης Χεράκ, τόνισε ότι η προτεινόμενη εκεχειρία θα κρατήσει ένα μήνα και θα σταματήσει τους βομβαρδισμούς των Χούτι από τη Σαουδική Αραβία και τον συμμαχικό στρατό που παραμένει πιστός στον πρώην Πρόεδρο Αλι Αμπντάλα Σάλεχ.

Παρότι και οι δύο πλευρές δεν έχουν μεγάλες προσδοκίες από τις συνομιλίες που διεξάγονται στη Γενεύη, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας των σιιτών ανταρτών Χούτι εμφανίστηκε αισιόδοξος. “Πιστεύουμε πως αυτές οι συζητήσεις σε βάθος θα οδηγήσουν σε κατανόηση των βάσεων για την αρχή ενός πολιτικού διαλόγου”, σημείωσε ο κ. Χάμζα αλ Χούτι.