Σκληρή στάση και προειδοποιήσεις από τους G7 προς την Μόσχα

Αν χρειαστεί θα ληφθούν περισσότερα μέτρα σε βάρος της Ρωσίας με αφορμή τις εξελίξεις στην ανατολική Ουκρανία διεμήνυσαν οι ηγέτες των G7, κυρίως δια των δηλώσεων του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και της Γερμανίδας Καγκαλερίου Άνγκελα Μέρκελ.

Κατά τη δεύτερη και τελευταία ημέρα της Συνόδου, στις Βαυαρικές Αλπεις, η Γερμανίδα Καγκελάριος τόνισε ότι οι ηγέτες των επτά ισχυρότερων οικονομικά χωρών του πλανήτη καταδίκασαν την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσία τον Μάρτιο του 2014.  Αυτό που θέλουν οι ηγέτες της G7 από τη Ρωσία, υπογράμμισε η Μέρκελ, είναι να συμμορφωθεί με την εκεχειρία που υπογράφτηκε στο Μινσκ της Λευκορωσίας στις 12 Φεβρουαρίου και η οποία τερμάτισε σε μεγάλο βαθμό τις συγκρούσεις στην Ανατολική Ουκρανία.

«Είμαστε επίσης έτοιμοι, εάν η ένταση κλιμακωθεί, το οποίο δεν επιθυμούμε, να ενισχύσουμε τις κυρώσεις. Πιστεύουμε όμως ότι θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα προκειμένου να προχωρήσει η πολιτική διαδικασία του Μινσκ», δήλωσε η γερμανίδα Καγκελάριος απαντώντας εν μέσω πλην σαφώς στα υπονοούμενα του Κρεμλίνου περί «αποκλίσεων» μεταξύ των χωρών που συμμετείχαν στη Σύνοδο.

Οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να δρουν στην Ανατολική Ουκρανία, παρά τις όποιες διαψεύσεις της Μόσχας, τόνισε, από την πλευρά του, ο Μπαράκ Ομπάμα, γεγονός που υποχρεώνει τις μεγάλες βιομηχανικές δημοκρατίες να ενισχύσουν της κυρώσεις εις βάρος της εάν χρειαστεί.

Επαναλαμβάνοντας σε γενικές γραμμές όσα είχε πει νωρίτερα η Γερμανίδα Καγκελάριος για τη θέση τής G7 στο ουκρανικό ζήτημα, υπογράμμισε και αυτός με τη σειρά του ότι οι οικονομικές κυρώσεις θα εξακολουθήσουν να ισχύουν μέχρις ότου η Μόσχα και φιλορώσοι αυτονομιστές στην Ανατολική Ουκρανία σεβαστούν πλήρως την εκεχειρία που συμφωνήθηκε στο Μινσκ της Λευκορωσίας, τον Φεβρουάριο. «Η G7 κάνει σαφές ότι εάν είναι απαραίτητο θα επιβάλει πρόσθετες κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας», τόνισε ο Ομπάμα υπονοώντας ότι η όποια ανάμειξη της Ρωσίας στην Ουκρανία λειτουργεί εις βάρος της οικονομίας της – «που βρίσκεται σε βαθιά ύφεση» – και του ρωσικού λαού.

Σε κάθε περίπτωση, όσον αφορά τις κυρώσεις τουλάχιστον, το Κρεμλίνο είχε δηλώσει από νωρίς ότι «η σκληρή γραμμή» εις βάρος της Ρωσίας ήταν κάτι το οποίο ανέμενε.