Νεκροί και τραυματίες από έκρηξη σε προεκλογική συγκέντρωση του HDP στο Ντιγιάρμπακιρ (Video)

Σφοδρή έκρηξη, αγνώστου αιτίας, συγκλόνισε προεκλογική συγκέντρωση του φιλοκουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος – HDP στην νοτιοανατολική επαρχία Ντιγιάρμπακιρ, την Παρασκευή, δύο μόλις 24ωρα πριν τις κάλπες των κρίσιμων βουλευτικών εκλογών των οποίων το αποτέλεσμα θα κρίνει αν το κόμμα του Προέδρου Ερντογάν ΑΚΡ θα συγκεντρώσει ποσοστά και βουλευτές, τέτοια που θα επιτρέψουν την αλλαγή του συντάγματος και την μετατροπή του Ερντογάν σε απόλυτο άρχοντα της χώρας. Αν και αρχικώς οι πληροφορίες έκαναν λόγο για 10 τραυματίες, λίγη ώρα αργότερα, ο Υπουργός Υγείας της Τουρκίας δήλωσε ότι έχουν τραυματιστεί 50 άνθρωποι και εξ αυτών τουλάχιστον 24 – 25 νοσηλεύονται και αμέσως μετά έγινε γνωστό ότι τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 100 είναι οι τραυματίες. Εκτιμάται ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας ο απολογισμός δεν αποκλείεται να γίνεται ακόμη πιο βαρύς.

Ο δε Υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ δήλωσε ότι η έκρηξη στο Ντιγιάρμπακιρ  δεν οφειλόταν σε βλάβη μετασχηματιστή τάσης του δικτύου ηλεκτροδότησης, όπως αρχικώς είχε διαρρεύσει. «Τα πρώτα ευρήματά μας δείχνουν ότι η έκρηξη δεν σημειώθηκε (…) στον μετασχηματιστή τάσης», είπε ο Γιλντίζ, σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν απευθείας από το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Türk, αφήνοντας πλέον ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο βομβιστικής επίθεσης. Μάλιστα, κατά ορισμένες πληροφορίες που αποδίδονται σε αυτόπτες μάρτυρες, δύο βόμβες εξερράγησαν.

Όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Hurriyet, ο Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, του ΑΚΡ, έσπευσε να δηλώσει ότι θα ερευνηθούν τα αίτια της έκρηξης και αν πρόκειται για οποιουδήποτε είδους προβοκάτσια, οι αρχές θα σταθούν απέναντι με κατηγορηματικότητα. «Όπως πιάσαμε όλους όσους έχουν επιτεθεί στο παρελθόν κατά του HDP στο παρελθόν, έτσι θα πιάσουμε και αυτούς εδώ, εφόσον αποδειχτεί ότι πρόκειται για επίθεση» σημείωσε ο Νταβούτογλου.

Στη συγκέντρωση επρόκειτο να απευθύνει ομιλία ο συμπρόεδρος του HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο οποίος αναμενόταν ν’ ανέβει στο βήμα περίπου μισή ώρα μετά από τη στιγμή που έγινε η έκρηξη. Η συγκέντρωση του Ντιγιάρμπακιρ είχε προγραμματιστεί να είναι κορύφωση της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματος. Ο Ντεμιρτάς κάλεσε οπαδούς και φίλους του κόμματος να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους αλλά ζήτησε και εγρήγορση τονίζοντας ότι δεν αποκλείονται και άλλες προκλήσεις.

Μετά την έκρηξη, μεγάλο μέρος του πλήθους αποχώρησε από το σημείο της  συγκέντρωσης. Εντούτοις, αρκετοί οπαδοί του HDP παρέμειναν και συγκρούστηκαν με αστυνομικές δυνάμεις που έσπευσαν, με το πρόσχημα να λάβουν μέτρα ασφαλείας, αλλά τελικά χρησιμοποίησαν ακόμη και αντλίες νερού και γκλομπς για να διαλύσουν τους συγκεντρωμένους.

Υπενθυμίζεται ότι από την αρχή της προεκλογικής εκστρατείας του HDP έχει δεχτεί σειρά επιθέσεων είτε αγνώστων ενόπλων που επιτέθηκαν σε γραφεία του, είτε με βομβιστικές επιθέσεις είτε με πολλούς άλλους τρόπους. Αν και ο Ερντογάν έχει διακηρύξει ότι επιδιώκει συνεννόηση με τους Κούρδους και τις πολιτικές τους δυνάμεις, είναι γεγονός ότι νιώθει ν’ απειλείται από το HDP καθώς αν το κουρδικό κόμμα, που έχει διασφαλίσει την στήριξη και πολλών αριστερών δυνάμεων, διασφαλίσει 10% και εισέλθει συγκροτημένα στη Βουλή είναι σίγουρο ότι το κυβερνών ΑΚΡ δεν θα έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία να προχωρήσει σε συνταγματική αλλαγή.