Αφγανιστάν: Στα 70 δισ. δολάρια ετησίως τα κέρδη από τα ναρκωτικά!

Η παραγωγή και εμπορία ναρκωτικών στο Αφγανιστάν αποφέρει περίπου 70 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο στις τρομοκρατικές οργανώσεις και τους λοιπούς “φυλάρχους” ένοπλων ομάδων που λυμαίνονται τη χώρα, παρά την πολύχρονη παρουσία του αμερικανικού στρατού.

Τα σχετικά στοιχεία δημοσιοποίησε χθες εκπρόσωπος του αφγανικού Υπουργείου για την καταπολέμηση των ναρκωτικών, Ζαμπιούλα Ναιμ.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, οι “εξτρεμιστές συμμετέχουν ενεργά στην παραγωγή οπίου και γενικά στην παραγωγή και διακίνηση ναρκωτικών”.

Βεβαίωσε μάλιστα ότι τουλάχιστον 2 δισ. δολάρια από αυτή τη “βιομηχανία” πηγαίνουν στους Ταλιμπάν.

Oι αφγανικές καλλιέργειες οπιούχας παπαρούνας το 2014 ανήλθαν σε περισσότερα από 220.000 εκτάρια.

Οι αρχές εκτιμούν ότι οι ένοπλες ομάδες και οργανώσεις συγκρούονται για τον έλεγχο της παραγωγής και του εμπορίου ναρκωτικών. Από το 2014 λένε ότι σε αυτό τον πόλεμο προστέθηκε και το “Ισλαμικό Κράτος”.

Εκτός όμως από την τρομοκρατία, οι ειδικοί σημειώνουν ότι σε αυτή τη συνεχή άνοδο της παραγωγής ναρκωτικών παίζει σοβαρό ρόλο η εξαθλίωση του πληθυσμού και η έλλειψη άλλων οικονομικών κινήτρων.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το Αφγανιστάν παράγει πάνω από το 80% των οπιούχων στον κόσμο. ΟΙ ρωσικές αρχές εκτιμούν ότι στο Αφγανιστάν παράγονται κάθε χρόνο 150 δισεκατομύρια δόσεις ηρωίνης.