Τουρκία: Μπαράζ συλλήψεων στις κουρδικές περιοχές τέσσερις μέρες πριν τις κρίσιμες κάλπες

Ανεβαίνει το θερμόμετρο της έντασης τέσσερα μόλις 24ωρα πριν το άνοιγμα της κάλπης των βουλευτικών  εκλογών στην Τουρκία με την τουρκική αστυνομία να προβαίνει σε δεκάδες συλλήψεις πολιτών σε νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας, όπου κατοικούν κυρίως πολίτες κουρδικής καταγωγής. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην επιχείρηση «σκούπα» της αστυνομίας συνελλήφθησαν 43 άνθρωποι στην επαρχία Σιρνάκ κοντά στα σύνορα με Συρία και Ιράκ, και άλλοι 37 καταζητούνται. Ως λόγος, πάντα κατά τις ίδιες πληροφορίες που προέρχονται από κουρδικές πηγές, οι τουρκικές αρχές προέβαλλαν ότι έχουν στοιχεία ότι οι συλληφθέντες και οι καταζητούμενοι «προετοίμαζαν διαδηλώσεις για την ημέρα των εκλογών».

 

Ο Χασίπ Καπλάν, βουλευτής του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) ο οποίος εκλέγεται στην επαρχία, κατηγόρησε το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) για τις εφόδους των αρχών, σε μια περιοχή προπύργιο του HDP. «Αυτή η επιχείρηση που έγινε με την εντολή της κυβέρνησης του AKP, τρεις μέρες πριν τις εκλογές, είναι μονολεκτικά μια “πρόκληση”», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. «Οι πολίτες όμως δεν πρόκειται να εκφοβισθούν. Θα απαντήσουμε σε αυτή την πρόκληση με την αυριανή μας προεκλογική συγκέντρωση», υπογράμμισε. Μόλις πριν λίγες μέρες σημειώθηκαν επιθέσεις κατά εκλογικών γραφείων του HDP.

Πολίτες καταγγέλλουν ότι άκουσαν πυροβολισμούς και ότι πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονες έφοδοι σε σπίτια τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης. Κάποιες πηγές μέσα στις υπηρεσίες ασφαλείας, ανέφεραν ότι στόχος ήταν η νεολαία του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK).

Οι συλλήψεις έγιναν μια μέρα πριν από την προεκλογική συγκέντρωση του φιλοκουρδικού HDP στο Σιρνάκ και έπειτα από την επίσκεψη του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας μέσα στην εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει στόχο το κυβερνών AKP να συγκεντρώσει μεγάλη πλειοψηφία, κατά προτίμηση την απόλυτη πλειοψηφία, στο κοινοβούλιο που θα προκύψει από τις εκλογές της 7ης Ιουνίου προκειμένου να έχει την ευχέρεια να προχωρήσει σε συνταγματική αναθεώρηση η οποία θα τον καταστήσει απόλυτο άρχοντα μετατρέποντας και το πολίτευμα της χώρας σε προεδρική δημοκρατία. Εντούτοις, αν το HDP καταφέρει να συγκεντρώσει το ποσοστό 10% που χρειάζεται για να εισέλθει στο κοινοβούλιο, αυτομάτως το κόμμα του Ερντογάν «χάνει» την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που χρειάζεται για συνταγματικές αλλαγές χωρίς τη συνεργασία βουλευτών άλλων κομμάτων.

Με βάση «κρυφές» δημοσκοπήσεις, γιατί ο Ερντογάν και η κυβέρνηση Νταβούτογλου εμμέσως πλην σαφώς έχουν «συστήσει» να μην μεταδίδονται στα ΜΜΕ, την πλειοψηφία των οποίων ελέγχουν, το HDP φαίνεται να συγκεντρώνει ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό  που είναι απαραίτητο για να εισέλθει στη Βουλή καθώς γύρω του συσπειρώνονται εκτός σχεδόν από το σύνολο των κουρδικών πολιτικών δυνάμεων και αρκετές αριστερές.