Ασιατική διακυβερνητική σύνοδος για το μεταναστευτικό

Επί τάπητος τέθηκε το μεταναστευτικό στην έκτακτη διακυβερνητική σύνοδο των χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας.

Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ταϊλάνδης σημείωσε σχετικά: «Για το θέμα των μεταναστών με πλοία, δεν μπορείτε να αποκλείετε τη χώρα μου. Είπα νωρίτερα ότι κάποιο θέματα εμπίπτουν στην εσωτερική νομοθεσία».

Η Ταϊλάνδη διευκρίνισε με ανακοίνωσή της πως  θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να πραγματοποιήσουν αναγνωριστικές πτήσεις από το έδαφός της για τον εντοπισμό των πλοίων που μεταφέρουν πρόσφυγες. Σημειώνεται πως η Ουάσινγκτον από μέρους της απηύθυνε έκκληση για τη διάσωση χιλιάδων μεταναστών στη νοτιοανατολική Ασία.

Όπως αναφέρει η αμερικανίδα Υφυπουργός Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ: «Εκκρεμεί η έγκριση, αλλά νομίζω ότι είμαστε κοντά. Το σημαντικό είναι ότι υπάρχει συνεργασία με τη Μαλαισία και το αεροπλάνο ήδη βρίσκεται στον αέρα, παρακολουθεί την περιοχή και θεωρώ ότι αυτό είναι καλό. Είμαστε αισιόδοξοι ότι αυτό μπορεί να προχωρήσει».

Υπολογίζεται πως μετά τα μέτρα που έλαβε η Ταϊλάνδη για την παράνομη διακίνηση ανθρώπων περισσότεροι από 3.000 μετανάστες από το Μπανγκλαντές και την Μιανμάρ έχουν αποβιβαστεί στην Ινδονησία και την Μαλαισία, ενώ σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις περίπου 2.600 πρόσφυγες συνεχίζουν να βρίσκονται υπό άθλιες συνθήκες στη θάλασσα σε πλοία αμφιβόλου ποιότητας.