Ράμα - Βούτσιτς: Διπλωματικές "αβρότητες"

Τα Τίρανα ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη εποικοδομητικής συνεργασίας με την Σερβία ώστε “μαζί να βαδίσουμε στο δρόμο της ειρήνης και της ένταξης στην ΕΕ” δήλωσε ο Αλβανός πρωθυπουργός, Εντι Ράμα, με αφορμή την επικείμενη – και πρώτη στην ιστορία – επίσκεψη του Σέρβου πρωθυπουργού, Αλεξάντρ Βούτσιτς, στην Αλβανία στις 27 και 28 Μαΐου.

Ο Βούτσιτς δήλωσε ότι πηγαίνει στην Αλβανία προς αναζήτηση κοινά αποδεκτών λύσεων για την έξοδο από την πολύχρονη κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών.

Τον περασμένο Νοέμβριο, ο Εντι Ράμα επισκέφθηκε το Βελιγράδι – πρώτη επίσκεψη Αλβανού ηγέτη στην Σερβία τα τελευταία 70 χρόνια – η οποία κατέληξε σε φιάσκο, αφού αμαυρώθηκε από τα εθνικιστικά επεισόδια στον ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ των εθνικών ομάδων των δύο χωρών, καθώς και από τον ίδιο τον Ράμα. Ο οποίος, στην κοινή συνέντευξη Τύπου στη σερβική πρωτεύουσα δήλωσε, ότι το ζήτημα του Κοσόβου “έχει λήξει”, καλώντας τη Σερβία να αποδεχθεί αυτό το “γεγονός”. Δήλωση που είχε προκαλέσει την οργή της σερβικής κυβέρνησης.