Βούτσιτς για Χάγη: Προσπάθεια δημιουργίας πολιτικής αστάθειας στην Σερβία

Η Σερβία δεν μπορεί να επιστρέψει τον αρχηγό του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος (SRS), Βίσλαβ Σέσελι, στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) αν προηγουμένως δεν τηρηθούν όλες οι διαδικασίες, δήλωσε ο Σέρβος πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

“Δεν είναι η Σερβία Fedex ή DHL” τόνισε κ. Βούτσιτς σε συνέντευξη στον σερβικό τηλεοπτικό σταθμό B92 και πρόσθεσε ότι το Βελιγράδι δεν έλαβε επίσημο αίτημα του ICTY για την επιστροφή του Βόισλαβ Σέσελι στη Χάγη.

Η Σερβία θα απαντήσει στο αίτημα μόλις το παραλάβει, είπε ο Σέρβος πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι η χώρα δεν θα θέσει σε κίνδυνο το ευρωπαϊκό της μέλλον και θα συνεχίσει τη συνεργασία με τη Χάγη, αλλά θα συνεχίσει να προστατεύει και τα συμφέροντα των πολιτών της, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ.

Ανακοίνωσε ακόμη ότι η κυβέρνηση της Σερβίας όρισε τον νομικό Σάσα Ομπράντοβιτς να αναλάβει το ζήτημα της επιστροφής του Βόισλαβ Σέσελι στη Χάγη και εκτίμησε πως είναι περίεργη η σπουδή να επιστρέψει ο κατηγορούμενος, αν ληφθεί υπόψη ότι πέρασε δέκα χρόνια στη φυλακή χωρίς δικαστική απόφαση.

“Γιατί τέτοια βιασύνη τώρα, αν δεν είναι κάποια πολιτική επιθυμία να προκληθεί πολιτική αστάθεια στη Σερβία” παρατήρησε ο κ. Βούτσιτς.
Υπενθύμισε ότι ο αρχηγός του SRS άρχισε χημειοθεραπεία για 14 μέρες, ανά τρεις μέρες, και αναρωτήθηκε τι θα συμβεί αν οδηγηθεί ξανά στη Χάγη και εκεί πεθάνει.