Βοσνία: Τεταμένη η κατάσταση

Συνεχίζεται η ένταση στα Βαλκάνια, αυτή τη φορά στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, όπου η κατάσταση στον τομέα της ασφάλειας είναι τεταμένη μετά την τρομοκρατική επίθεση στο αστυνομικό τμήμα της πόλης Ζβόρνικ και τις ένοπλες συγκρούσεις στην ΠΓΔΜ, σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Ντράγκαν Λούκατς.

Σύμφωνα με τον “Ελεύθερο Τύπο”, το Υπουργείο Εσωτερικών της Σερβικής Δημοκρατίας, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου σε κρατικό επίπεδο της Βοσνίας, λαμβάνουν επιχειρησιακά μέτρα, ώστε να διατηρηθεί υψηλό επίπεδο ασφάλειας, ανέφερε ο κ. Λούκατς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Βέτσερνι Λιστ”.

Μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Ζβόρνικ αυξήθηκαν οι εντάσεις μεταξύ των εθνικών κοινοτήτων και σε αυτό συνέβαλαν πολιτικοί με την εμπρηστική ρητορική τους και συγκεκριμένα ΜΜΕ, τα οποία δεν συνειδητοποιούν ότι το σημαντικότερο είναι να μειωθούν οι εντάσεις και να επιτραπεί σε όσους διεξάγουν έρευνες να δώσουν απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα, υπογράμμισε.
Οι τρομοκράτες βλέπουν τις διαταραγμένες σχέσεις ως ευκαιρία για δράση, πρόσθεσε.

Ο κ. Λούκατς ανέφερε ότι η Διεύθυνση για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού που ιδρύθηκε πρόσφατα στο υπουργείο Εσωτερικών της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας εστιάζει το έργο της στην προληπτική δράση.

Τόνισε ακόμη ότι το “Ισλαμικό Κράτος” δεν έχει σύνορα και μπορεί να δημιουργήσει πυρήνες σε οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη, στο οποίο υπάρχουν οπαδοί των ιδεών του και ότι η Βοσνία και η ΠΓΔΜ, χώρες από τις οποίες προέρχεται μεγάλος αριθμός εθελοντών της οργάνωσης, θεωρούνται ενδιαφέρουσες ως περιοχές για την εφαρμογή των κανόνων στους οποίους στηρίζεται το “Ισλαμικό Κράτος”.

“Πρέπει να είμαστε γρηγορότεροι από τα σχέδια των τρομοκρατών” είπε ο κ. Λούκατς και πρόσθεσε ότι “ο σεισμός και η τρομοκρατική επίθεση δεν μπορούν να προβλεφθούν, αλλά μπορούν να προσδιορίζονται οι ταραχώδεις περιοχές και να λαμβάνονται προληπτικά μέτρα ώστε οι εισβολείς να εμποδίζονται ή να εξουδετερώνονται.-Ερζεγοβίνη: Τεταμένη η κατάσταση ασφάλειας στη χώρα, εκτιμά ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβικής Δημοκρατίας Ντρ. Λούκατς