Αφγανιστάν: Φυλάκιση σε αστυνομικούς που δεν εμπόδισαν το εξαγριωμένο πλήθος να λιντσάρει μια γυναίκα

Έντεκα Αφγανοί αστυνομικοί καταδικάστηκαν σε έναν χρόνο φυλάκιση επειδή απέτυχαν να προστατεύσουν μία γυναίκα που έπεσε θύμα λιντσαρίσματος τον Μάρτιο. Η 27χρονη Φαρχούντα δολοφονήθηκε από το οργισμένο πλήθος πριν από περίπου δύο μήνες, όταν κατηγορήθηκε χωρίς καμία απόδειξη ότι είχε κάψει ένα αντίτυπο του Κορανίου.

Τα βίντεο, που τραβήχτηκαν από ορισμένους δράστες, προκαλούν αποτροπιασμό με την σκληρότητά τους, καθώς η νεαρή γυναίκα βασανίστηκε για αρκετή ώρα από το πλήθος που την ξυλοκόπησε με σανίδες, την έριξε από μία ταράτσα, την πάτησε με αυτοκίνητο και τέλος την έκαψε ζωντανή.

Τα ίδια βίντεο απέδειξαν την ενοχή των αστυνομικών, που παρακολουθούσαν το συμβάν χωρίς να παρεμβαίνουν. «Η απόφαση δεν είναι τελεσίδικη και οι κατηγορούμενοι έχουν δικαίωμα έφεσης», τόνισε ο δικαστής κατά την ανάγνωση της απόφασης. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, τέσσερις άνδρες καταδικάστηκαν σε θάνατο για τον φόνο της Φαρχούντα, ενώ άλλοι οκτώ καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 16 ετών. 18 αφέθηκαν ελεύθεροι λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων.