ΕΕ: Παρεμβατική πίεση στις σχέσεις Σερβίας - Ρωσίας

Η ΕΕ πιέζει τη Σερβία να ευθυγραμμιστεί με την ενωσιακή πολιτική έναντι της Ρωσίας. Αυτό προκύπτει, εμμέσως πλην σαφώς, από τις δηλώσεις του Σέρβου Πρωθυπουργού, Αλεξάντρ Βούτσιτς, στις Βρυξέλλες.

Χθες, ο Σέρβος ηγέτης παραβρέθηκε στη συνάντηση των “Φίλων της Σερβίας” στις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι από τα 28 κράτη – μέλη της ένωσης. Σύμφωνα με τον Βούτσιτς, εκεί συζητήθηκαν και οι σχέσεις Σερβίας – Ρωσίας, σε ένα πλαίσιο που ο ίδιος το προσδιόρισε, με αρκετή δόση διπλωματίας, ως εξής: “Συζήτηση για την ευθυγράμμιση της εξωτερικής μας πολιτικής με την ευρωπαϊκή (σσ. ΕΕ) υπήρξε”.

Πρόσθεσε πάντως ότι, αν και η Σερβία γνωρίζει πολύ καλά τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ, ωστόσο, θέλει να διατηρήσει και καλές σχέσεις με τη Ρωσία. “Αυτό το ξέρουν όλοι πολύ καλά εδώ. Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε” σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η Σερβία ελπίζει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο να ανοίξει τα πρώτα κεφάλαια του “φακέλου” των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, Αλεξάντρ Βούτσιτς. Οι ενταξιακές συνομιλίες μεταξύ Σερίας – ΕΕ ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2014.