Ουκρανία: Απαγόρευση σοβιετικών συμβόλων - Αναγνώριση των συνεργατών των ναζί

Σε ισχύ τέθηκε από χθες στην Ουκρανία το θεσμικό πλαίσιο με το οποίο απαγορεύονται τα σοβιετικά σύμβολα, καταδικάζεται ο κομμουνισμός αλλά και αναγνωρίζει τους Ουκρανούς που είχαν συνεργαστεί με τους ναζί την περίοδο της γερμανικής κατοχής της Σοβιετικής Ουκρανίας.

Οι σχετικοί νόμοι υιοθετήθηκαν από την ουκρανική βουλή τον περασμένο Απρίλιο, την ώρα που στις 9 Μαϊου γιορτάστηκαν σε όλο τον κόσμο τα 70 χρόνια από την ήττα του ναζισμού με τη συνθηκολόγηση της Γερμανία το 1945 και ενώ ο εμφύλιος στην Ουκρανία μαίνεται. Να σημειωθεί ότι ανάλογη νομοθεσία υπάρχει στην Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής (Λετονία, Λιθουανία, Εσθονία), χώρες οι οποίες είναι μέλη της ΕΕ.

Βάσει των νέων νόμων του κράτους τα μνημεία τα οποία τιμούν σοβιετικούς αξιωματούχους, ιδίως οι προτομές του Λένιν, θα αποκαθηλωθούν, ενώ κοινότητες, δρόμοι και επιχειρήσεις θα αλλάξουν ονόματα ώστε να μην παραπέμπουν στην εποχή του σοσιαλισμού.

Αντιδράσεις για την εν λόγω νομοθεσία έχει εκφράσει δυναμικά η Ρωσία η οποία κατηγορεί το Κίεβο για φασιστικοποίηση της ουκρανικής κοινωνίας, αλλά και από δυτικούς διανοούμενους που επισημαίνουν ότι αυτοί οι αμφιλεγόμενοι νόμοι θα κλιμακώσουν ακόμη περισσότερο τις εντάσεις, σε μια χώρα ήδη βαθιά διχασμένη από τον πόλεμο.