Εκατοντάδες μετανάστες Ροχίνγκια κινδυνεύουν να πεθάνουν στη Θάλασσα Ανταμάν

Εκατοντάδες μετανάστες από τη Μιανμάρ βρίσκονται παγιδευμένοι σε ένα καράβι στη Θάλασσα Ανταμάν, χωρίς φαγητό και νερό εδώ και μία εβδομάδα, από τότε που τους αρνήθηκε η είσοδος στην Ταϊλάνδη. Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, το πλήρωμα μαζί με τους διακινητές εγκατέλειψαν το σκάφος και απενεργοποίησαν τη μηχανή αφήνοντας τους 350 επιβάτες, που αποτελούνται κυρίως από μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας Ροχίνγκια, να πεθάνουν στη θάλασσα.

Το θέαμα που περιγράφει ο ρεπόρτερ του BBC Jonathan Head είναι απελπιστικό: «Μας φωνάζουν από το σκάφος να τους δώσουμε φαγητό και νερό. Υπάρχουν πολλά παιδιά και γυναίκες στο σκάφος. Το ψαροκάικο είναι παλιό και γεμάτο ανθρώπους. Μπορούμε να τους δούμε να πίνουν τα ούρα τους από μπουκάλια. Αν και τους δώσαμε το νερό που είχαμε μαζί μας, δεν είναι αρκετό».

Τις τελευταίες ημέρες, η Ινδονησία, η Μαλαισία και η Ταϊλάνδη απωθούν συστηματικά καράβια διακινητών ανθρώπων που προσεγγίζουν τις ακτές τους και πιστεύεται ότι αρκετές χιλιάδες μετανάστες βρίσκονται ακόμα παγιδευμένοι σε σκάφη στις γύρω θάλασσες, με τις προμήθειες τους να εξαντλούνται.