Πρώτη επίσκεψη Σέρβου ηγέτη στην Αλβανία

Η πρώτη επίσκεψη Σέρβου ηγέτη στην Αλβανία πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 27 Μαΐου, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας “Danas” που επικαλείται κυβερνητικές πηγές.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς θα επισκεφθεί τα Τίρανα στις 27 Μαΐου, κάτι που δεν είχε συμβεί ούτε και από τον Γιουγκοσλάβο ηγέτη Γιόσιπ Μπρόζ-Τίτο, παρά τις φιλικές σχέσεις του με τον Αλβανό ηγέτη Ένβερ Χότζα, τα πρώτα χρόνια μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η επίσκεψη του Βούτσιτς θα ανταποδίδει την επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Βελιγράδι τον περασμένο Νοέμβριο ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Υπενθυμίζεται ότι εκείνη η επίσκεψη είχε επεισοδιακή κατάληξη όταν, κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξη τύπου των δύο Πρωθυπουργών, ο Πρωθυπουργός της Σερβίας εξοργίστηκε από την αναφορά που έκανε ο ομόλογός του της Αλβανίας στην ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου και αντέδρασε έντονα, χαρακτηρίζοντας αγενή τη συμπεριφορά του Έντι Ράμα.

Ο σύμβουλος του Αλβανού Πρωθυπουργού Σκελτσέν Μαλίτσι, μιλώντας στην εφημερίδα “Danas”, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η επίσκεψη του Βούτσιτς δεν θα έχει την ίδια κατάληξη. “Οι Πρωθυπουργοί Ράμα και Βούτσιτς ανοίγουν μία νέα οδό στην πορεία των σχέσεων των δύο χωρών, οι οποίες θα αποτελέσουν τον άξονα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή», αναφέρει στη δήλωση του ο σύμβουλος του Αλβανού Πρωθυπουργού.

Επισημαίνει δε ότι “η οδός που χαράσσουν οι δύο πρωθυπουργοί θα αποτελέσει ορόσημο στις σχέσεις Αλβανών και Σέρβων διότι οδηγεί στο μέλλον, και όχι στην άβυσσο του μίσους, των συγκρούσεων και της δυστυχίας του παρελθόντος”.

Ο Σκελτσέν Μαλίτσι αναφέρει στην “Danas” ότι κατά τις συνομιλίες Ράμα-Βούτσιτς θα εξεταστούν οι δυνατότητες συνεργασίας για την υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής όπως είναι ο αυτοκινητόδρομος Νις-Πρίστινα-Τίρανα και η σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού του Δυρραχίου με το Βελιγράδι.

Πάντως, η επίσκεψη προγραμματίζεται με φόντο την αναζωπύρωση της έντασης στα Βαλκάνια με την αιματηρή κατάληξη του σοβαρού περιστατικού στην ΠΓΔΜ από Αλβανούς ένοπλους.