Συνάντηση Πούτιν - Κέρι

Με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, πρόκειται να συναντηθεί σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, στο ρωσικό θέρετρο Σότσι.
Επίσημα η Μόσχα αποτιμά ως θετική την επίσκεψη του Αμερικανού αξιωματούχου στη Ρωσία, με τον εκπρόσωπο Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ να δηλώνει ότι η ημερήσια διάταξη των επαφών “θα είναι ιδιαίτερα εκτεταμένη”.

Σε ερώτηση για το αν θα συζητηθούν και οι κυρώσεις της Δύσης εναντίον της Ρωσίας με αφορμή την ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία, η απάντηση του Πεσκόφ ήταν αξιοσημείωτα “θολή”: “Αυτό δεν είναι δικό μας θέμα”…

Οι σχέσεις της Ρωσίας με τις ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα τεταμένες μετά την αιματηρή αλλαγή κυβέρνησης στο Κίεβο ένα χρόνο πριν και την ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσία λίγο αργότερα μετά από δημοψήφισμα των κατοίκων της το οποίο δεν έχει αναγνωρίσει η Δύση. Η κατάσταση έχει κλιμακωθεί επικίνδυνα μετά και από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στην Ουκρανία με τις εξεγερμένες ανατολικές περιοχές της χώρας, καθώς και την έντονη ΝΑΤΟϊκή παρουσία στην περιοχή με κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με τις ένοπλες δυνάμεις τόσο της Ουκρανίας όσο και των Βαλτικών χωρών.