Στις κάλπες σήμερα οι πολίτες της Πολωνίας για τις Προεδρικές εκλογές

Οι Πολωνοί καλούνται σήμερα στις κάλπες για τον πρώτο γύρο των Προεδρικών εκλογών, στον οποίο οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο επικρατέστερος υποψήφιος, ο νυν Πρόεδρος Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι, θα περάσει στον δεύτερο γύρο μαζί με έναν συντηρητικό υποψήφιο της αντιπολίτευσης, τον Αντρέι Ντούντα.

Εάν ο Κομορόφσκι επανεκλεγεί με μεγάλο ποσοστό, θα ενισχύσει τους συμμάχους του στην κεντροδεξιά κυβέρνηση της Πολωνίας, εν όψει των βουλευτικών εκλογών αργότερα εντός του έτους, που προβλέπονται αμφίρροπες. Ο 62χρονος Κομορόφσκι διεξήγαγε την προεκλογική του εκστρατεία τονίζοντας την εμπειρία του και ότι εγγυάται την εθνική ασφάλεια της Πολωνίας. Το μήνυμα αυτό έχει απήχηση στους ψηφοφόρους, οι οποίοι ανησυχούν μετά την επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι δημοσκοπήσεις φέρουν τον Κομορόφσκι να συγκεντρώνει περίπου το 35-40% των προθέσεων ψήφου. Ο κοντινότερος αντίπαλός του, ο Αντρέι Ντούντα, τον οποίο υποστηρίζει το συντηρητικό κόμμα Δίκαιο και Δικαιοσύνη (PiS) συγκεντρώνει περίπου το 27-29%, καθώς έκλεισε την ψαλίδα της διαφοράς τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο 42χρονος Ντούντα υποσχέθηκε κατά τη διάρκεια της δικής του εκστρατείας ότι θα μειώσει το ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης, ενώ έχει προειδοποιήσει πως εάν η Πολωνία υιοθετήσει το ευρώ -κάτι που ο Κομορόφσκι λέει ότι θέλει να γίνει στο μέλλον- οι τιμές των αγαθών θα εκτοξευτούν.

Ο υποψήφιος που βρίσκεται σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις στην τρίτη θέση με ένα 15% των προθέσεων ψήφου (από μόλις 6% στις αρχές Απριλίου) είναι ο Πάβελ Κούκιζ, 51 ετών, πρώην μουσικός της rock ο οποίος έχει απήχηση στους Πολωνούς που έχουν απογοητευτεί από τα παραδοσιακά κόμματα.

Eάν κανένας υποψήφιος δεν ξεπεράσει το 50%, οι δύο επικρατέστεροι θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο, ο οποίος προβλέπεται να διεξαχθεί την 24η Μαΐου. Εάν, όπως φαίνεται, σε αυτόν συμμετέχουν ο Κομορόφσκι και ο Ντούντα, οι ψηφοφόροι οι οποίοι τάσσονται υπέρ του Κούκιζ ενδέχεται να κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα.

Current President of Poland Bronisław Komorowski (independent, supported by Civic Platform), 62
Bronisław Komorowski

 

Member of European Parliament Andrzej Duda (Law and Justice), 42
Andrzej Duda

 

Rock singer and member of the Lower Silesian Regional Assembly Paweł Kukiz (independent), 51
Paweł Kukiz

 

Barrister Jacek Wilk (Congress of the New Right), 40
Jacek Wilk

 

Columnist and bodybuilder Marian Kowalski (National Movement), 50
Marian Kowalski

 

Entrepreneur Paweł Tanajno (Direct Democracy), 39
Paweł Tanajno

 

Historian and politician Magdalena Ogórek (independent, supported by Democratic Left Alliance), 36
Magdalena Ogórek

 

Marszałek of Świętokrzyskie Voivodeship Adam Jarubas (Polish People's Party), 40
Adam Jarubas

 

Member of European Parliament Janusz Korwin-Mikke (Congress of the New Righta), 72
Janusz Korwin-Mikke

 

Member of Sejm Janusz Palikot (Your Movement), 50
Janusz Palikot

 

Movie director Grzegorz Braun (independent), 48
Grzegorz Braun