Συμφώνησαν Μόσχα και Άγκυρα την διαδρομή του Turkish Stream

Ο Επικεφαλής της ρωσικής Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, και ο Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ, ανακοίνωσαν πως η τουρκική Botas και ο ρωσικός κολοσσός συμφώνησαν ήδη για τη διαδρομή που θα ακολουθήσει ο αγωγός φυσικού αερίου από τη Ρωσία, μέσω της Μαύρης Θάλασσας ως τα ελληνοτουρκικά σύνορα, καθώς και την ημερομηνία μεταφοράς των πρώτων όγκων αερίου.

Κατά τη συνάντησή τους στη Μόσχα οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι ο “Turkish Stream” θα ακολουθήσει σε μήκος 660 χλμ. τη διαδρομή, που σχεδιαζόταν να έχει ο αγωγός “South Stream” και σε μήκος 250 χλμ. νέα διαδρομή με κατεύθυνση το ευρωπαϊκό τμήμα της Τουρκίας.

Παράλληλα, συμφώνησαν ότι ο αγωγός θα αρχίσει να λειτουργεί το Δεκέμβριο του 2016 με την αποστολή των πρώτων όγκων ρωσικού φυσικού αερίου προς την Τουρκία, όπως επισημαίνει με ανακοίνωσή της η ρωσική Gazprom.

«Διεξήχθησαν πολύ εποικοδομητικές και σημαντικές συνομιλίες. Επιτεύχθηκε συμφωνία για την έναρξη λειτουργίας και τη μεταφορά αερίου μέσω του Turkish Stream τον Δεκέμβριο του 2016. Στο πρόγραμμα των εργασιών της για το σχέδιο αυτό η Gazprom θα έχει ως αφετηρία της τις συμφωνίες, που επιτεύχθηκαν σήμερα», σημείωσε ο Αλεξέι Μίλερ, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας.

Η Gazprom και η Botas είχαν υπογράψει την 1η Δεκεμβρίου του 2014 μνημόνιο αλληλοκατανόησης σχετικά με την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου για τη μεταφορά συνολικού όγκου 63 δισ. κυβικών μέτρων αερίου από τη Ρωσία υποθαλάσσια μέσω του Εύξεινου Πόντου. Ο αγωγός θα έχει συνολικά μήκος 1.100 χλμ. και θα καταλήγει στα ελληνοτουρκικά σύνορα μεταφέροντας έως και 47 δισ. κυβικά μέτρα αερίου.