Seats Matter

Παραμονή εκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο, με το διακύβευμα (ή τα διακυβεύματα) της αυριανής αναμέτρησης να είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.

Με βάση τις δημοσκοπήσεις, αυτή τη στιγμή από πλευράς εδρών βλέπουμε να προηγείται το κόμμα των Συντηρητικών (281), με τους Εργατικούς να ακολουθούν (266), το Scottish National Party να παίρνει την τρίτη θέση (52) και τους Lib Dems την τέταρτη (26). Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το UKIP και οι Πράσινοι, δύο κόμματα τα οποία το Poll of Polls του BBC προβλέπει ότι θα συγκεντρώσουν ποσοστά της τάξεως του 14% και του 5% αντιστοίχως, είναι ζήτημα αν θα καταφέρουν να κερδίσουν από μια έδρα έκαστο (λόγω του πλειοψηφικού εκλογικού συστήματος της χώρας).

Ας πάμε όμως πίσω στο διακύβευμα των εκλογών, ξεκινώντας από την παραμονή ή όχι του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρώπη. Όπως θα θυμάστε, ο David Cameron έχει υποσχεθεί δημοψήφισμα για το θέμα αυτό αν κερδίσει τις εκλογές. Θέμα δεύτερο: θα παραμείνει άραγε το Ηνωμένο Βασίλειο μακροπρόθεσμα ενωμένο; Η πιθανότατη 3η θέση του SNP (σε έδρες) στο House of Commons είναι άλλη μια ένδειξη ότι το θέμα της Σκωτίας δεν λύθηκε μια και καλή με το δημοψήφισμα του περασμένου Σεπτεμβρίου. Τρίτον, οι εκλογές αυτές δείχνουν κάτι ακόμα που ήρθε για να μείνει στην πολιτική σκηνή του Ηνωμένου Βασιλείου: την αναγκαιότητα κυβερνήσεων συνεργασίας. Στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, για πρώτη φορά από τη δεκαετία του ’40, δύο κόμματα χρειάστηκε να συνεργαστούν για να σχηματίσουν κυβέρνηση. Κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά πιθανό να επαναληφθεί και τώρα, καθώς ούτε οι Συντηρητικοί ούτε οι Εργατικοί μοιάζουν ικανοί να σχηματίσουν μονοκομματική κυβέρνηση.

Ρίχνοντας τέλος μια ματιά στα τελευταία δεδομένα, συνειδητοποιεί κανείς πόσο μεγάλη σημασία θα έχει στο τελικό κυβερνητικό αποτέλεσμα η επίδοση των πιο “μικρών”. Από τη στιγμή που οι έδρες που θα καταφέρουν να κερδίσουν θα είναι τόσο περιζήτητες, το τι τελικά θα ζητήσουν και το ποιοι θα είναι οι όροι τους θα είναι καθοριστικής σημασίας για το μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου.