Συνολικά 10.000 άνθρωποι από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ και άλλες χώρες εισήλθαν στη Σερβία τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2015.
Έως το τέλος του έτους, ο αριθμός των μεταναστών που θα διέλθουν, μέσω της Σερβίας, με σκοπό να μεταβούν σε κράτη – μέλη της ΕΕ, αναμένεται να φθάσει τις 30.000, τονίστηκε, σήμερα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στη σερβική πρωτεύουσα, εκπροσώπων της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Βελιγραδίου».
Ο μεγαλύτερος αριθμός των μεταναστών προέρχεται από εμπόλεμες περιοχές και με βάση τα διεθνή πρότυπα είναι πρόσφυγες. Στη Σερβία, κυρίως εκφράζουν την πρόθεση να ζητήσουν άσυλο, κάτι που δεν κάνουν πράξη, αλλά συνεχίζουν το ταξίδι προς κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).
Η εκτελεστική διευθύντρια της μη κυβερνητικής οργάνωσης Βέσνα Πέτροβιτς είπε ότι όλοι στη σερβική πρωτεύουσα συναντούν ανθρώπους, γυναίκες με μικρά παιδιά που κοιμούνται στο δρόμο ή σε πάρκα και εκτίμησε, ότι είναι αναγκαίο να γίνουν προσθήκες ή αλλαγές στο ισχύοντα νόμο περί ασύλου.
Εκτός από τις νομοθετικές αλλαγές, είναι απαραίτητο να αφυπνίσουμε τη συνείδηση όλων στη Σερβία, μία χώρα η οποία και η ίδια στα μέσα της δεκαετίας του 1990 βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα μεγάλο αριθμό προσφύγων και των εκτοπισμένων σημείωσε. Ο εκπρόσωπος της ΜΚΟ Νίκολα Κοβάτσεβιτς είπε ότι η πλειοψηφία των μεταναστών που εισέρχονται στη Σερβία, έχουν πρόβλημα επικοινωνίας με την αστυνομία, δεν μιλούν την αγγλική γλώσσα και γι΄ αυτό δημιουργούνται παρεξηγήσεις.
“Όλοι όσοι φθάνουν στη Σερβία είναι πρόσφυγες και γι αυτό είναι απαράδεκτο να επιστρέφουν εκεί απ’ όπου έρχονται” τόνισε ο κ. Κοβάτσεβιτς, σημειώνοντας ότι οι εμπειρίες από τη συμπεριφορά των αστυνομικών είναι διαφορετικές. Υπάρχουν περιπτώσεις, στις οποίες οι αστυνομικοί, με χρήματα από την τσέπη τους, αγοράζουν φαγητό στους πρόσφυγες και τους δίνουν ζεστά ρούχα, αλλά και περιπτώσεις που τους παίρνουν τα χρήματα, οπότε η στάση της αστυνομίας έναντι των μεταναστών δεν μπορεί να γενικευθεί.
Τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2015, στη Σερβία εισήλθαν περίπου 10.000 άνθρωποι από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, την Ερυθραία και εκτιμάται ότι έως το τέλος του έτους θα ανέλθουν σε 30.000, σημείωσε ο κ. Κοβάτσεβιτς. Το 2014, 16.490 άτομα κυρίως από τις χώρες που προαναφέρθηκαν εξέφρασαν την πρόθεση να ζητήσουν άσυλο, αλλά στο Τμήμα Ασύλου κατατέθηκαν μόλις 388 αιτήματα. Η εκπρόσωπος της ΜΚΟ Λένα Πέτροβιτς είπε ότι υιοθετήθηκαν έξι αιτήματα για χορήγηση ασύλου, 12 απορρίφθηκαν και οι διαδικασίες σταμάτησαν για 307 αιτήματα.
Η αναπληρώτρια επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNCHR) στη Σερβία Άνε Χάνσεν τόνισε ότι αντιμέτωπες με το πρόβλημα του κύματος μετανάστευσης είναι όλες οι χώρες της περιοχής, κυρίως στη Μεσόγειο. Από την έναρξη ισχύος του Αιτήματος χορήγησης ασύλου, την 1η Απριλίου του 2008, έως τις 31 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, στη Σερβία χορηγήθηκε καθεστώς πρόσφυγα σε έξι άτομα και 12 άτομα τέθηκαν υπό επικουρική προστασία, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κέντρου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Βελιγραδίου.