Οι επενδύσεις της DIMAND αναμορφώνουν τη δυτική Θεσσαλονίκη (photos)

Μια πόλη με έμφαση στην ανάπτυξη, την επιχειρηματικότητα, αλλά και την ποιότητα ζωής για τους κατοίκους της, είναι το οραματικό σχέδιο της DIMAND για τη Θεσσαλονίκη, μέσα από ένα μεγάλο πρόγραμμα επενδύσεων και αστικών αναπλάσεων, εκτιμώμενης ακαθάριστης αξίας πλέον των τετρακοσίων εκατομμυρίων ευρώ (€400.000.000).

Με στρατηγική επιλογή τη βιώσιμη ανάπτυξη, η DIMAND σχεδιάζει επενδύσεις που περιλαμβάνουν την ανακατασκευή ιστορικών κτηρίων μέσω της ανάδειξης των ιδιαίτερων αρχιτεκτονικών στοιχείων τους. Στόχος είναι η πολύπλευρη ανάπτυξη, με σεβασμό στην Ιστορία, που θα συντελέσει στην αναγέννηση της Θεσσαλονίκης. Ταυτόχρονα, υπάρχει μία πολύ ουσιαστική συμβολή στη δημιουργία της νέας ταυτότητας της πόλης, ως κεντρικού επιχειρηματικού και πολιτιστικού κέντρου των Βαλκανίων.

Ταυτίζοντας το όνομά της με τις αστικές αναπλάσεις, η DIMAND πρωτοπορεί και πρωταγωνιστεί στην αναμόρφωση των γειτονιών. Ωστόσο, η ανάπλαση μερικών οικοδομικών τετραγώνων δεν θα είχε την ίδια αξία, αν δεν συνοδευόταν από την αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής. Αρχίζοντας από την ανακατασκευή ενός κτηρίου και συνεχίζοντας στην αναγέννηση ολόκληρης της γειτονιάς, ο αστικός ιστός αλλάζει μορφή και αυτό αφορά σε όλη την πόλη.

Στο ευρύτερο πρόγραμμα επενδύσεων της DIMAND για τη δυτική Θεσσαλονίκη, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη, εντάσσονται:

  • Η αξιοποίηση του ιστορικού, διατηρητέου συγκροτήματος των πρώην εγκαταστάσεων της ζυθοποιίας ΦΙΞ. Στο συγκρότημα, το οποίο αναπτυσσόταν επί έναν αιώνα, από το 1880 έως το 1980, σε εξέλιξη βρίσκεται η αποκατάσταση και επανάχρηση τριών διατηρητέων κτηρίων και η ανέγερση δύο νέων κτηρίων. Σαράντα χρόνια μετά από την παύση της λειτουργίας της ζυθοποιίας ΦΙΞ, το 1983, το συγκρότημα αποκτά νέα ζωή και αποτελεί κεντρικό πόλο του σχεδίου αναγέννησης της Δυτικής Πύλης της Θεσσαλονίκης.

  • Η ανάπτυξη, στην ίδια περιοχή, του HUB26, του πρώτου βιοκλιματικού επιχειρηματικού πάρκου της Β. Ελλάδος, με έμφαση στη δημιουργία νέων χώρων δημόσιας χρήσης, πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων, που θα προάγουν τη βιώσιμη κινητικότητα, συνδέοντας το επιχειρηματικό κέντρο με το κέντρο της πόλης. Η DIMAND σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, έχει αναλάβει τη μελέτη ανάπλασης και αναβάθμισης της οδού 26ης Οκτωβρίου, όπου αναπτύσσεται το επιχειρηματικό πάρκο.
  • Σε όμορο οικόπεδο, η ανάπτυξη των ιδιόκτητων γραφείων της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου. Η Παρευξείνια Τράπεζα, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων στα 11 κράτη μέλη της και η επιλογή της μετεγκατάστασής της στην καρδιά της περιοχής ανάπλασης της Δυτικής Εισόδου της πόλης, έρχεται σε μία χρονική στιγμή όπου λαμβάνει χώρα μια ιστορική αναγέννηση.
  • Η δημιουργία του μεγαλύτερου logistics center της Βορείου Ελλάδος στο πρώην συγκρότημα της ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ, μια επένδυση που αναμένεται να δημιουργήσει 200 νέες θέσεις εργασίας κατά την κατασκευαστική περίοδο και 150 μόνιμες θέσεις εργασίας κατά τη λειτουργία των εγκαταστάσεων.
  • Το Project Skyline, το οποίο αποτελεί τη μεγαλύτερη συμφωνία μεταβίβασης χαρτοφυλακίου ακινήτων στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και περιλαμβάνει περίπου 70 ακίνητα στη Θεσσαλονίκη εκ των 573 που είναι στο σύνολο. Η DIMAND συμμετέχει, μαζί με την Premia Properties, στο συγκεκριμένο μεγάλο επενδυτικό σχέδιο της Alpha Bank.

Η δημιουργία «πράσινων» κτηρίων είναι στην πραγματικότητα ο υπαρξιακός πυρήνας της DIMAND από την αρχή της λειτουργίας της, το 2005. Η ποιότητα των έργων της αποτυπώνεται στις πιστοποιήσεις που έχει λάβει καθώς, είναι η πρώτη ελληνική εταιρεία που ανέπτυξε κτήριο με πιστοποίηση LEED. Είναι μέλος του U.S. Green Building Council (USGBC) και του Global Real Estate Sustainability Benchmark (GRESB), ενώ έχει οριστεί ως «LEED Proven Provider» από την Green Business Certification, Inc. (GBCI). Επίσης, έχει λάβει μία σημαντική διάκριση για τις αειφόρες επιδόσεις της στον τομέα της Βιώσιμης Ανάπτυξης από τον οργανισμό Quality Net Foundation, και συγκαταλέγεται στη λίστα των «The Most Sustainable Companies in Greece».  Διακρίσεις που αναδεικνύουν τη σταθερή δέσμευση της εταιρείας στην εφαρμογή πρακτικών καινοτομίας και βιωσιμότητας, κατακτώντας ηγετικό ρόλο στην προώθηση της αειφορίας και της εταιρικής υπευθυνότητας στον επιχειρηματικό κόσμο.

Η φιλοσοφία της εταιρείας αντικατοπτρίζει το μέλλον των πόλεων στις οποίες όλοι θέλουμε να ζούμε. Οι πόλεις αναζωογονούνται, αναγεννούνται και προσφέρουν μία διαφορετική αστική εμπειρία στους κατοίκους και στους επισκέπτες τους.