Γιατί οι ιδρυτές της Funky Buddha μπαίνουν στα τρόφιμα

Μία κίνηση, η οποία φέρνει τους ιδρυτές της Altex Α.Ε. – γνωστή εμπορικά ως Funky Buddha – Nίκο και Κώστα Αλεξίου στην παραγωγή προϊόντων ζύμης, ιδρύοντας εταιρεία ως μέτοχοι πλειοψηφίας υπό την ονομασία Pinsa Factory, υλοποιήθηκε προ μερικών ημερών.

“Πρόκειται ουσιαστικά για ένα βήμα στην παραγωγή προϊόντων ζύμης, με βάση την Pinsa Romana, η οποία είναι ένα προϊόν προστιθέμενης αξίας, ενώ παρουσιάζει κάποιες συγκεκριμένες διατροφικές ιδιότητες όπως για παράδειγμα το ότι δεν περιέχει γλουτένη και μπορεί να καταναλωθεί από ανθρώπους που παρουσιάζουν διάφορες μορφές δυσανεξίας”, εξηγεί στο Capital.gr ο οικονομικός διευθυντής και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Altex Α.Ε, Κώστας Αλεξίου.

“Η δραστηριοποίησή μας θα εντοπίζεται στην παρασκευή προϊόντων ζύμης και κατ’ επέκτασή στην διάθεσή τους μέσω χονδρικής. Αφενός θα στοχεύσουμε στην προμήθεια μέρους των συγκεκριμένων αγαθών στα σούπερ μάρκετ καθώς και σε εστιατόρια ή καφέ. Μάλιστα αυτή την περίοδο βρισκόμαστε σε διαδικασία δειγματισμού προς την Aegean, ούτως ώστε να εισέλθουν τα συγκεκριμένα προϊόντα στη business class”. Σύμφωνα με τον κύριο Αλεξίου η γκάμα προϊόντων θα αφορά σε δέκα κωδικούς όπως βάση για πίτσα, για ψωμί σάντουιτς πανίνι, στρόμπολι, ρολά κανέλας, ρολά με ελιά και τυρί.

Στα 26,05 εκατ. ευρώ ο τζίρος του 2021

Αναφερόμενος στην ευρύτερη πορεία της Altex Α.Ε, o κύριος Αλεξίου αναφέρει ότι το 2020 σε μία χρονιά έντονων πιέσεων για την αγορά λόγω των περιορισμών στις μετακινήσεις η επιχείρησή του κατέγραψε μικρότερη πτώση στα επίπεδα του 24%, έναντι 33% που ήταν το ποσοστό απώλειας τζίρου για τον ευρύτερο κλάδο της λιανικής πώλησης προϊόντων ένδυσης – υπόδησης. “Σε ό,τι αφορά το 2021 ήταν ιδιαίτερα ισχυρή η ανάπτυξη του ηλεκτρονικού καναλιού που συγκράτησε το τζίρο μας κατά το πρώτο τρίμηνο όταν τα καταστήματα παρέμειναν κλειστά. Με το άνοιγμα της αγοράς καταγράφηκε μία σημαντική ανάπτυξη για τον κλάδο. Σε ό,τι μας αφορά καταγράψαμε αύξηση κύκλου εργασιών κατά 66% σε σύγκριση με το 2020, με πωλήσεις 26,05 εκατ. ευρώ το 2021 έναντι 15,68 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά. Yπενθυμίζουμε ότι ο τζίρος του 2019 ήταν 20,42 εκατ. ευρώ.

Η Altex Α.Ε. πορεύτηκε εκμεταλλευόμενη το σύνολο των κρατικών ενισχύσεων που ήταν διαθέσιμες ως μέτρο στήριξης των επιχειρήσεων στη διάρκεια της πανδημίας, όπως το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής, καθώς και την αναστολή εργασίας του προσωπικού. Σημαντικό παράγοντα στήριξης αποτέλεσαν και τα χαμηλότοκα δάνεια μέσω του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Η επιχείρηση παρουσίασε ισχυρή αύξηση κερδοφορίας το 2021 κατά 20% στον δείκτη EBITDA. Ωστόσο σύμφωνα με τον κύριο Αλεξίου η αυξημένη κερδοφορία περιλαμβάνει ωφέλεια συνολικού ύψους 800 χιλ. ευρώ ως απόρροια της μείωσης ενοικίων έως και τον Ιούνιο του 2021, αλλά και λόγω των αναστολών προσωπικού. “Το ποσό των 800 χιλ. ευρώ που προκύπτει ως απόλυτος αριθμός ενισχύει άμεσα την κερδοφορία του 2021. Ωστόσο εάν το δίκτυο καταστημάτων μας λειτουργούσε σε όλη τη διάρκεια του 2021 και δεν παρέμενε κλειστό κατά το πρώτο τρίμηνο του περασμένου έτους λόγω lockdown, η πραγματική ωφέλεια στο EBITDA της εταιρείας θα ήταν 200 χιλ. ευρώ και όχι 800 χιλ. ευρώ”.

“Σε κάθε περίπτωση η ζήτηση του 2021 ήταν πολύ ισχυρή, είχαμε επαρκή αποθέματα να εξυπηρετήσουμε τη ζήτηση. Η εταιρεία βελτίωσε όλους της τους χρηματοοικονομικούς δείκτες σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Εκτός από το τζίρο και το EBITDA που σας προανέφερα τα αποθέματα έκλεισαν στα 3,5 εκατ. ευρώ έναντι 5,5 εκατ. ευρώ το 2020 και τα προηγούμενα έτη, ο καθαρός δανεισμός στο 1,9 εκατ. ευρώ και συνολικός δανεισμός στα 8 εκατ. ευρώ”, εξηγεί ο Κώστας Αλεξίου.

Τα νέα καταστήματα που θα μπουν στο δίκτυο φέτος
Για το 2022 με βάση τον νέο προϋπολογισμό όπως προκύπτει από την αναφορά του κυρίου Αλεξίου, η πορεία του Ιανουαρίου και των πρώτων δέκα ημερών του Φεβρουαρίου κινείται με βάση το πλάνο της εταιρείας. Στον σχεδιασμό της Altex είναι να προσθέσει φέτος 7 νέα σημεία πώλησης με την επωνυμία Funky Buddha. “Τα περισσότερα θα λειτουργήσουν από τον Μάρτιο και ύστερα και υπολογίζεται ότι θα φέρνουν ανάπτυξη κατά 25% όπως έχουμε προϋπολογίσει, με στόχο μας τα 33 εκατ. ευρώ για το 2022. Η αύξηση πωλήσεων θα προέλθει επίσης από την περαιτέρω ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου και των υφιστάμενων καταστημάτων. Για τα υπάρχοντα φυσικά σημεία πώλησης έχουμε υπολογίσει ένα συντηρητικό ποσοστό ανάπτυξης από 1%-2%”. Να σημειωθεί ότι η Funky Buddha διατηρεί 44 σημεία πώλησης πανελλαδικά και παρουσία σε επιπλέον 250 έως 300 καταστήματα συνεργατών της.

Από τα νέα καταστήματα θα προκύψουν δύο shops-in a shop σε δύο μεγάλα πολυκαταστήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης, στα οποία δεν έχει παρουσία ακόμη, δύο μεγάλα καταστήματα σε εμπορικά κέντρα της Αττική καθώς και τρία ακόμα σημεία franchise το ένα εξ αυτών στον Πύργο και τα άλλα δύο στην Αττική.

Επενδύσεις σε ψηφιακό μετασχηματισμό και μεταφορά σε νέα έδρα
Επιπλέον η Altex έχει καταθέσει φάκελο στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάπτυξης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της με προσυπολογιζόμενη δαπάνη άνω του 1 εκατ. ευρώ. Στον επενδυτικό της σχεδιασμό είναι και η μεταστέγαση σε νέα γραφεία από τις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στη Νέα Φιλαδέλφεια, σε νέο ακίνητο στη Μεταμόρφωση, όπου στεγαζόταν η Archipetrol. “Αρχικά θα στεγαστούμε ως μισθωτές, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα αγοράς του ακινήτου έως το τέλος του 2022, κάτι που εξετάζουμε”.

Αυξήσεις 3% στη λιανική από αρχές Μαρτίου

Σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις που παρατηρούνται στην αγορά, ο κύριος Αλεξίου αναφέρει ότι η Altex έχει μετακυλήσει στις τιμές λιανικής ποσοστό αύξησης 3% “έχοντας συγκρατήσει όσο το δυνατόν περισσότερο έως τώρα την εμπορική μας πολιτική”. Το ποσοστό αύξησης που προαναφέρθηκε θα περάσει στην αγορά από τον Μάρτιο, σε μία προσπάθεια αντιμετώπισης συνολικού κόστους 8%-9% που επιβαρύνει την επιχείρηση. “Το ποσοστό επιβάρυνσης που δεχόμαστε είναι συγκρατημένο σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά, δεδομένου ότι οι εισαγωγές των προϊόντων μας γίνονται σε δολάριο”, σχολιάζει σχετικά ο κ. Αλεξίου.