Με 45.500 φωτιστικά τύπου LED, έναντι 45 που υπάρχουν σήµερα, και µε εξοικονόµηση ενέργειας 65%, θα φωτίζεται η Αθήνα µόλις ολοκληρωθούν τα έργα αναβάθµισης του δικτύου ηλεκτροφωτισµού που θα υλοποιηθούν µε Σύµπραξη Δηµόσιου και Ιδιωτικού Τοµέα (ΣΔΙΤ), όπως ανακοίνωσε ο Δήµος Αθηναίων.
Πρόκειται για ένα από τα µεγαλύτερα έργα ΣΔΙΤ που θα υλοποιηθούν, µέσω του οποίου έχει υπολογιστεί εξοικονόµηση ενέργειας κατά 65% και εξοικονόµηση πόρων της τάξης των 3,8 εκατ. ευρώ ετησίως, από τα περίπου 7 εκατ. ευρώ που πληρώνει ετησίως ο ∆ήµος Αθηναίων σε τιµολόγια οδοφωτισµού. Ο Γιώργος Καµίνης σηµειώνει ότι «για µία ακόµα φορά ο ∆ήµος Αθηναίων καινοτοµεί. Μέσω αυτού του έργου εξασφαλίζουµε διαφάνεια, νοµιµότητα και ακεραιότητα της διαγωνιστικής διαδικασίας, αλλά κυρίως θα έχουµε µια Αθήνα πιο ασφαλή, πιο φωτεινή».
Μπορεί να άργησε κάπως η όλη διαδικασία και ο Γιώργος Καµίνης να µην είναι πλέον δήµαρχος, αφού παραιτήθηκε την περασµένη εβδοµάδα, αλλά αυτό δεν του απαγορεύει να χαίρεται για το έργο, αφήνοντας και µια αιχµή για την κυβέρνηση που έδωσε την έγκρισή της µόλις τώρα -µέσω της ∆ιυπουργικής Επιτροπής-, ενώ ο δήµος είχε υποβάλει το σχετικό αίτηµα από τον Απρίλιο του 2018.
Οι εργαζόμενοι
Τότε είχε συνεδριάσει µέσα στη Μεγάλη Εβδοµάδα το Δηµοτικό Συµβούλιο προκειµένου να εγκρίνει την υποβολή αιτήµατος στην κυβέρνηση.
Στη συνεδρίαση εκείνη επικράτησαν οι διαµαρτυρίες των εργαζοµένων του δήµου αλλά και της Οµοσπονδίας εργαζοµένων στην Αυτοδιοίκηση (ΠΟΕ-ΟΤΑ), οι οποίοι αµφισβήτησαν τα στοιχεία για το κόστος του όλου εγχειρήµατος, υποστηρίζοντας ότι οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση του ηλεκτροφωτισµού, ενώ θα µπορούσε µε έναν άλλο σχεδιασµό να υλοποιηθεί από τις υπηρεσίες και χωρίς ο δήµος να χάσει τον έλεγχο.
Ιδού και ορισµένες ακόµη διαπιστώσεις από τα όσα ακούστηκαν σε εκείνη τη συνεδρίαση: Το 18% – 20% των λαµπτήρων οδοφωτισµού δεν λειτουργεί καθόλου και µεγάλο ποσοστό των υπολοίπων υπολειτουργεί λόγω παλαιότητας, ενώ όταν προσπάθησε ο δήµος να προµηθευτεί λαµπτήρες µόνος του προέκυψαν καθυστερήσεις που έφθασαν έως και τα 3 χρόνια. Επιπλέον, στο υφιστάµενο σύστηµα λειτουργούν 27 διαφορετικοί τύποι λαµπτήρων, εκ των οποίων µόνο 45 είναι τεχνολογίας LED.
Οι πιο πολλοί είναι νατρίου (33.135 σε σύνολο 45.666), πάνω από 10.000 είναι υδραργύρου, 1.113 ιωδίου, 814 µεταλλικών αλογονιδίων και 195 «οικονοµίας».
Η πρόταση του δήµου διατυπώθηκε τον Απρίλιο του 2018 από τον αντιδήµαρχο Τεχνικών Εργων Γιώργο Χ. Αποστολόπουλο, που κατεβαίνει σήµερα µε τον Κώστα Μπακογιάννη. Καταψηφίστηκε, όµως, όχι µόνο από την αριστερή αντιπολίτευση αλλά και από δύο δηµοτικούς συµβούλους που κατεβαίνουν επίσης µε τον Κ. Μπακογιάννη, τους Νίκο Βαφειάδη και Νίκο Αβραµίδη.
Σύµφωνα µε την τωρινή ανακοίνωση του Δήµου Αθηναίων, όταν ολοκληρωθεί το έργο θα επιτυγχάνεται:
- Ραγδαία µείωση του ετήσιου κόστους συντήρησης, λόγω της προτεινόµενης τεχνολογίας της οποίας η διάρκεια ζωής φτάνει τα 20 έτη.
- Μείωση βλαβών και χρόνου αποκατάστασης.
- Μείωση των αερίων θερµοκηπίου CO2 κατά 23.900 τόνους ετησίως.
- Εξάλειψη του υδραργύρου από την υφιστάµενη βάση των φωτιστικών του ∆ήµου Αθηναίων (αυτήν τη στιγµή ο ∆ήµος Αθηναίων κατά ~23% χρησιµοποιεί λαµπτήρες που περιέχουν αέρια υδραργύρου).
- Μείωση της φωτορύπανσης και εξάλειψη φαινοµένων που έχουν αρνητική επίδραση σε πεζούς και οδηγούς. Η µελέτη είχε γίνει µε δωρεά του Ιδρύµατος Σταύρος Νιάρχος και ο προϋπολογισµός του έργου είναι 35 εκατοµµύρια ευρώ. Τα 15 εκατοµµύρια θα δοθούν από τον ιδιώτη συµπράττοντα µε τον δήµο. Τα υπόλοιπα 20 εκατ. θα πρέπει να καλύψουν το λειτουργικό κόστος του ιδιώτη, ο οποίος θα πρέπει να σπεύδει να αντικαθιστά τις λάµπες και να διατηρεί συνεργεία συντήρησης.