Ένα από τα μελανότερα σημεία του Νόμου Κατρούγκαλου, το θέμα της σύνταξης χηρείας, για τους δικαιούχους που δεν πληρούν το ηλικιακό όριο των 55 ετών,υποσχέθηκε χθες να «ξαναδεί» ο Τάσος Πετρόπουλος
Ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων,σε συνέντευξή του στο «Θέμα Fm» δήλωσε ότι θα μελετηθεί η αναβολή του μέτρου,να χάνουν εντελώς την σύνταξη, όσοι είναι κάτω των 55 ετών, χωρίς ανήλικα παιδιά, όταν συμπληρωθεί τριετία από την στιγμή του θανάτου.
Αυτή η πρόβλεψη παγιδεύει σε οικονομική ένδεια χιλιάδες ανθρώπους που θα βρεθούν χωρίς δουλειά και χωρίς σύνταξη. Η αναστολή του μέτρου θα διαρκέσει έως ότου το ποσοστό της ανεργίας υποχωρήσει κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο.
Δεδομένου ότι η ρύθμιση του νόμου Κατρούγκαλου τέθηκε πρώτη φορά σε ισχύ για θανάτους που επήλθαν από 13 Μαίου 2016 και μετά, η επίμαχη τριετία συμπληρώνεται για πρώτη φορά τον Μάιο του 2019.
Πάντως όταν η κυβέρνηση διαπίστωσε ότι οι νέες συντάξεις χηρείας δεν ξεπερνούν τα 192 ευρώ ,πάγωσε την έκδοσή τους και θέσπισε κατώτατο όριο τα 360 ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες ο κ. Πετρόπουλος, έως και τον Αύγουστο του 2018 απονεμήθηκαν 67.000 συντάξεις χηρείας με το νέο σύστημα, ενώ εκκρεμούν 21.000 αιτήσεις.
«Μπορούμε να δούμε από την έναρξη του νέου έτους τη μετάθεση της χρονικής έναρξης κάποιων διατάξεων που αφορούν στην περικοπή της σύνταξης χηρείας για ηλικίες 52 – 55 ετών. Να αναβληθεί το μέτρο αυτό σε συνδυασμό με την ανεργία που υπάρχει στη χώρα. Έχουμε το δημοσιονομικό χώρο. Θα το κάνουμε», δήλωσε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Υπενθυμίζεται πως το ηλικιακό όριο των 55 ετών που έθεσε ο νόμος Κατρούγκαλου ίσχυσε πρώτη φορά για θανάτους ασφαλισμένων ή συνταξιούχων που επήλθαν από 13 Μαΐου 2016 και μετά. Οι επιζώντες σύζυγοι, οι οποίοι την στιγμή του θανάτου ήταν πάνω από 55 ετών δικαιώθηκαν την σύνταξη δια βίου.
Τι ισχύει για όσους είναι κάτω ή ίσα από 55
Όσοι ήταν κάτω από 55 αλλά έχουν…
Διαβάστε περισσότερα στο economico.gr