Διαμερίσματα για τη φιλοξενία προσφύγων θα διαθέσει ο Δήμος Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας

Ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας- Νέας Χαλκηδόνας, μια περιοχή που πρωτοκατοικήθηκε από πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, γίνεται ο δεύτερος Δήμος στην Αττική που συμπράττει με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για να φιλοξενήσει αιτούντες άσυλο.

Ο Δήμος συμμετέχει στο πρόγραμμα ESTIA, που υλοποιεί η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, με χρηματοδότηση από το Τμήμα Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG ECHO). Από πλευράς του Δήμου το πρόγραμμα έχει αναλάβει η κοινωφελής δημοτική επιχείρηση.

Έπειτα από ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, ο Δήμος δημοσίευσε πρόσκληση προς τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων της περιοχής και ήδη έχουν αξιολογηθεί και ενταχθεί τα πρώτα δέκα διαμερίσματα, τα οποία θα ανοίξουν τις πόρτες τους για οικογένειες προσφύγων τις επόμενες ημέρες.

Συνολικά, ως το τέλος του χρόνου, ο Δήμος θα εντάξει 30 διαμερίσματα, που αντιστοιχούν σε 180 θέσεις φιλοξενίας. Στόχος, όπως εξήγησε ο δήμαρχος, Άρης Βασιλόπουλος, είναι το πρόγραμμα να συνεχιστεί και το 2018, με ακόμα περισσότερα διαμερίσματα. «Είμαστε υπερήφανοι και συγκινημένοι που ένας Δήμος, αποτελούμενος από δύο προσφυγουπόλεις, σήμερα βοηθάει πρόσφυγες να στεγαστούν» επισήμανε ο κ. Βασιλόπουλος, κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου και πρόσθεσε: «Το πρόγραμμα έχει όφελος για όλους μας. Φέρνει σε επαφή τους δημότες με ανθρώπους που έχουν στοιχεία άλλων πολιτισμών και μας βοηθάει να καταπολεμήσουμε τον ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία».

Ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Φιλίπ Λεκλέρκ, χαρακτήρισε συμβολικό το γεγονός, ότι «συνεργαζόμαστε με ένα Δήμο με προσφυγικό παρελθόν, που τώρα φιλοξενεί άλλους πρόσφυγες».

Ο ίδιος υπενθύμισε, ότι από το πρόγραμμα αυτό «δεν κερδίζουν μόνο οι πρόσφυγες που έχουν φιλοξενία, νομική υποστήριξη και διερμηνεία», αλλά και οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων που θέλουν να τα νοικιάσουν «και μπορούν να το κάνουν με ασφαλή τρόπο» και οι τοπικές αγορές, «στις οποίες ξοδεύουν οι πρόσφυγες τα χρήματα που λαμβάνουν ως οικονομική βοήθεια».

Το πρόγραμμα στον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας- Νέας Χαλκηδόνας στελεχώνουν 12 άτομα, σε συνεχή επαφή με τους πρόσφυγες και την τοπική κοινωνία, φροντιστές, συνοδοί, μεταφραστές και κοινωνικοί λειτουργοί, αριθμός που θα αυξηθεί για να φτάσει τελικά τα 14 άτομα.

Το ESTIA υλοποιείται σε όλη την Ελλάδα, σε συνεργασία με τους Δήμους Αθηναίων, Νέας Φιλαδέλφειας, Θεσσαλονίκης, Λιβαδειάς, Καρδίτσας, Λάρισας, Τρικάλων, Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου και Αγίου Νικολάου, και με επτά Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Περιλαμβάνει 19.000 θέσεις σε διαμερίσματα, κτίρια και ξενοδοχεία.

Στόχος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, σύμφωνα με τον κ. Λεκλέρκ, είναι να το πρόγραμμα να φτάσει στις 22.000 θέσεις ως το τέλος του 2018. Επίσης, η Ύπατη Αρμοστεία θα συνεργαστεί τους επόμενους μήνες και με τους Δήμους Τρίπολης και Μεσσήνης στην Πελοπόννησο.

Η χρηματοδότηση του ESTIA συνεχίζεται μέχρι το τέλος του 2017, «αλλά έχουμε ήδη τη διαβεβαίωση ότι θα συνεχιστεί και το 2018», όπως διευκρίνισε ο κ. Λεκλέρκ, ενώ «δουλεύουμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ελληνική κυβέρνηση, ώστε όλα τα προγράμματα που έχουν ωφελήσει τόσο τους πρόσφυγες, να συνεχίσουν και μετά το 2019».

ΑΠΕ-ΜΠΕ